onsdag 31 augusti 2011

Krusbärskräm


Av statistiken att döma ligger min plommonmarmelad i topp av sökträffar på bloggen. För två år sedan var det visst ett riktigt plommonår. Själv har jag inte kommit över några plommon i år, rabarber- och hallonsylten brände jag vid och jag har dessutom en ovanligt stark olust, utöver den vanliga, till hemmafixande i år. På grund av allt regn har jag heller inte gjort många knop i min lilla odlingslott. Som om inte det var nog ger mig den läskiga grannen, som bor precis vid min lott (ja han som bl a föreslog att jag skulle börja prostituera mig för att tjäna lite stårlars eftersom jag är arbetslös...), kalla kårar och jag tycker det är mest olustigt att kliva omkring där ute. Inte alls så rogivande och kontemplerande som sig bör. Krusbärsbusken har å andra sidan varit riktigt full av bär i år så det blev till att koka kräm av dem.Krusbärskräm
2 port

350-400 g krusbär
2-3 dl vatten
3/4-1 dl socker
1 msk lakritsglögg
2 tsk potatismjöl
1/2 dl vatten

Skölj och snoppa krusbären. Koka upp i 2-3 dl vatten och låt puttra i 5-10 minuter. Mosa krusbären grovt med en gaffel. Tillsätt socker och lakritsglöggen och låt puttra ytterligare 5-10 minuter. Stäng av plattan. Rör/skaka ut ett par tsk potatismjöl i en halv deciliter kallt vatten och vispa sedan i blandningen i krusbärskoket. När krämen tjocknar till lite, går ganska fort, så ta kastrullen av plattan och låt svalna en kort stund. Servera krämen ljummen med hasselnötsmjölk.


Smaklig spis!***

3 kommentarer:

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

lakritsglögg i krämen? Det låter väldigt exotiskt! Och hasselnötsmjölk måste jag prova =D

Åsa sa...

Alexandra - ja jag hade visst en slatt kvar från i vintras. Jag fullkomligt älskar lakritsglöggen! Gärna kall med en isbit i :)
Hasselnötsmjölken har jag "fuskat med" och köpt färdig. God att värma sig en kopp en kulen höst/vinterkväll också. Och att ha på gröten.
Hoppas du gillar den. Finns färdig mandelmjölk att köpa också.

karin - trattoria sa...

oh så gott det ser ut!

Related Posts with Thumbnails