torsdag 25 augusti 2011

Ugnsbakad portabello med tomat- och kronärtskocksmix


För en tid sedan tittade jag på Det goda livet med Huge Fearnely (River Cottage, från brittiska Channel 4) där de stekte stora portabellos, aka helt vanliga champinjoner modell större, och jag bestämde mig för att göra slag i saken och köpte mig för första gången ett par dito.

Med olja i botten av en ugnsfast form placerade jag två stycken portabello med ovansidan nedåt, hällde mer olja över de blottade svampskivorna och saltade ganska mycket, innan de åk
te in i ugnen. Där fick de stå ca 20 minuter i 180-200 grader. Under tiden gjorde jag en vad jag kallar "reströra" i stekpannan på schalottenlök, tomat, kronärtskockshjärtan och böngroddar. Så om du nu inte har just de ingredienserna så är det helt enkelt till att göra en engen "reströra".


Ugnsbakad portabello med tomat- och kronärtskocksmix
2 port


4 portabello
2 schalottenlökar
2 tomater

3-4 kronärtskockshjärtan

en näve mungbönsgroddar

olivolja
flingsalt
svartpeppar
bockhornsklöver, malen
bbq/mesquite-krydda


Sätt ugnen på 180 grader. Putsa svampen och lägg med ovansidan vänd nedåt i en ugnsfast form. På med olja och salt och baka i ugnen i ca 15-20 minuter. Under tiden är det dags att laga tomatmixen. Ansa och hacka schalottenlöken fint. Bryn i olja. Hacka tomaterna grovt och skär kronärtskockhjärtanen i tre, fyra bitar. Fräs tillsammans med löken och krydda. Vändtill sist i groddarna.
Ta ut svampen ur ugnen och toppa den med tomatmixen. Sätt in i ugnen igen och grädda några minuter. Äter du ost föreslår jag att du river över lite på toppen innan allt åker in i ugnen för några sista minuter.


Smaklig spis!***

9 kommentarer:

Hovkonditorn sa...

Portabello är bara så gott!

em sa...

Gillade du svampen?
Jag har provat portabello ett par gånger, utan att bli imponerad.
Margaretha

Kim sa...

Reströra - genialiskt ord. Det lagar jag ofta visar det ju sig!

Åsa sa...

Hovkonditorn - jag måste erkänna att jag inte blev särskilt imponerad. Trots att champinjoner i stort sett är den enda svampen jag äter tycker jag den är ganska smaklös. Däremot gillar jag storleken och det blir ett annorlunda sätt att servera maten. Champinjoner hade jag förmodligen bara skivat och stekt tillsammans med resten av grönsakerna.

Margaretha - nä, det kan jag inte påstå (se svar till Hovkonditorn). Jag kommer lägga upp ett till recept framöver med annan topping (eftersom jag hade fler svampar!) men inget jag kommer skynda mig att köpa hem igen.

Kim - ja visst gör man reströror - typ varannan dag ;) Jag tycker alltid jag har en halv paprika, en tomat, en bit av det ena eller det andra kvar i kylen så det blir ofta till att höfta ihop en grönsaksblandning i stekpannan :)

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

Jag kan väl hålla med om portobello kan bli lite väl tråkigt, men det är en spännande omväxling, och ditt sätt att servera den ser väldigt mumsigt ut! Jag har serverat den istället för hamburgare i bröd ibland, det är också gott =)

Fröken Dill sa...

Underbart! Hos mig växer champinjoner på komposthögen. Nästa skörd riskerar att bli tillagad enligt dig.
Hälsar fröken Dill

Åsa sa...

Alexandra - ja men precis så, som ett alternativ att servera maten på. Och som den vegetarian jag är, blir det något som behöver kniv också ;)

Fröken Dill - wow! har aldrig sett champinjoner "i det vilda" och så växer de helt sonika i komposten! Men som sagt, jag är inte heller den största svamppersonen som gått i ett par stövlar. Gjorde en i mitt tycke godare "röra" med rödlök, broccoliblad, kronärtskockhjärtan och lite indiska kryddor med de två resterande portabello som jag hade köpt. Det går att variera i det oändliga ;)

Fröken Dill sa...

Det blev ju hur bra som helst!
Hälsar Dillen

Pia K sa...

mums! och jag, som nämnts ovan, att ha den i burgarbröd är mkt gott, de brukade ha den som veg variant på texas burger. innan de bytte till en sunkig sojavariant som både luktade och smakade för köttlikt för min smak, blä:(

Related Posts with Thumbnails