lördag 3 mars 2012

Nötmockarulle


Som sagt, jag har ett inte helt okomplicerat förhållande till sötsaker. Det är därför jag med kluvna känslor jag inte kommer delta i det stundande kakkalaset ett gäng sockersöta matbloggare ska samlas kring imorgon. Temat är barndom. Det första som dyker upp är rischoklad. Ni vet det där puffade riset från en liten kommun, cirka 7 mil från Göteborg, choklad och kokosfett(?) i en salig förening. Ett stående inslag på mina kalas när jag var liten. Och radiokakan. Åt ni också radiokaka? Minns inte om mamma använde Mariekex eller Fingermarie. Är det förresten någon skillnad på de två förutom formen? Hur som, kokosfett och choklad verkar vara temat när jag tänker barndomssött. Och maränger. Jitterbugg. Nybakade kanelbullar och ett glas mjölk. Glasyr på pepparkakorna...


Men för att jag inte kan var med fysiskt så kan jag ändå bidra med något sött här i bloggen.
Jag tar tillfället i akt att beta av gamla utkast och hittade ett påbörjat inlägg på en rulltårta bakad i juni 2010. Kanske inte helt och hållet barndom men väl ungdom då denna nötmockarulle och drömtårta är de rulltårtor jag gett mig ikast med då jag började baka på egen hand. Receptet är handskrivet i min gamla receptbok men tror jag hittat det i Sju sorters kakor.
Som ni ser på bilden nedan bakades denna kaka före tiden jag gått och blivit med mandelkvarn så jag hackade och hackade och hackade så gott jag kunde (eller använde hasselnötsmjölet jag köpt på Ekostore) och slängde i några extra gram grovhackade hasselnötter också.


Nötmockarulle

3 ägg
1 1/2 dl socker
100 g hasselnötter (1 1/2 dl hasselnötsmjöl)
1 msk potatismjöl
2 tsk bakpulver

SMÖRKRÄM
100 g smör
1 1/2 dl florsocker
1 msk kakao
3/4 ekologiskt vaniljpulver (från den lilla burken ni vet)
2 tsk kaffepulver
1 äggula

Börja med att rosta nötterna i långpanna i ugnen. Gnugga bort så mycket skal det går. Det finns förresten "färdigskalade" hasselnötter att köpa men annars gör det inget att skalet är kvar ändå. Mal nötterna och blanda med potatismjölet och bakpulver.
Vispa ägg och socker pösigt och vänd sedan ner nöt- och mjölblandningen.
Häll smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna (ca 30 x 40 cm) och grädda i ugn, som har 250 grader, i cirka 5 minuter.
Stjälp upp kakan på sockrat papper och dra bort det papper som kakan gräddats på. Låt svalna.

Under tiden kakan svalnar är det dags att fixa smörkrämen. Rör ihop smör och florsocker. Tillsätt kakao, vaniljpulver och kaffepulver och rör till sist i äggulan.

När kakan är kall så bred på fyllningen och rulla ihop den. Lägg sedan rullen i kylen tills det är dags att fika.



Smaklig fika!


***

2 kommentarer:

Plommonet sa...

Men åh, FINA du! Synd att du inte kommer imorgon, men det känner du bäst själv om det känns knepigt med alla sötsaker. Jag är i alla fall jätteglad att ha fått läsa om dina barndomssötsaker! :)

Åsa sa...

Plommonet - Åh, men jag är inte hemma så jag kan ju inte komma. Har bakat drömmar m hasselnötsmjöl som jag försöker få till "perfektion" innan bloggpost ;) Väntar mig många söta recept nästa vecka :)

Related Posts with Thumbnails