torsdag 23 maj 2013

Odlingslotten lever än

Min odlingslott 20 maj 2007
Det svajar minst sagt med inlägg i bloggen. Men jag tänker inte gå in något nämnvärt på alla tusen och åter tusen anledningar till det annat än den att jag blivit totalt knockad av det varma vädret. Inte minst av åskan. I lördags mitt under Göteborgsvarvet, världens största halvmara, var här nära 30 grader, sol, åska, kuling, ösregn, hagel och ja, det blir för mycket på en och samma gång.Trots att temperaturen sjunkit något ligger trycket och det klibbiga vädret kvar. Det om något får mig ur gängorna.
En av mina två rabarberplantorna 8 maj 2008
Känner mig dessutom snuvad på våren. Vintern vägrade släppa taget och när tjälen äntligen släppte så kom sommaren. Så snopet. Jag roade mig för ett par veckor sedan att titta igenom bilder från samma period tidigare år. Aldrig har det kommit igång så sen och varit så klent i odlingslotten som det är i år. Flera växter har tagit stryk men om det beror på den kalla våren eller torkan vet jag inte. Dessutom har det varit lite snö hos oss i vinter som annars fungerar lite som isolering för växterna när minusgraderna sjunker allt lägre.Odlingslottens praktdagar är sannolikt förbi.
Odlingslotten 23 maj 2010
Den sista veckan har det dock börjat hända grejer där ute och nu gäller det att hänga med. Men i början av maj i år var det inte ens i närheten av hur det såg ut första maj för två år sedan (bilden nedan). De tre röda tulpanerna i mitten är krokiga och ser halta och lytta ut. Bara en av dem har orkat sig upp och blommar liksom  på trekvarten.
Mittenraden i odlingslotten 1 maj 2011
Trots att det sista helgen i mars såg så kargt och dött ur så har det, lika underligt som varje år, börjat växa. Krokusar och kungsängsliljorna är redan utblommade. Rabarbern har plötsligt skjutit i höjden. Liljekonvaljerna sprider sig som en löpeld och har tagit steget upp en nivå i odlingslotten. En och annan stackars tulpan har trotsat naturlagen och försöker veckla ut sig men det är mest blad.
Så har något märkligt har hänt. På etagen ovan snödropparna längst ner i bild (nedan) har jag en fänrikshjärta som visserligen blommar vare vår men inte verkar bli så mycket större. I vår har jag hittat "delar" av den på inte mindre än sex ställen. På alla etage. I närheten av fänrikshjärtat har jag min minsta lilla planta, vilken inte heller verkar vilja växa till sig, och är nu också spridd. Gissar det varit en del kattor i farten. Dessutom har den annars så frodiga julrosen som var helt försvunnen tidigare i våras nu börjat skjuta upp ett par klena stjälkar.
Odlingslotten 31 mars 2013
Ja, det är dessvärre flera växter som verkar ha tappat geisten. Den röda alunroten ser halvdan ut och jag vet inte om den kommer växa till sig eller ej. Riktigt sorgligt också att min absoluta (vår)favorit, den ljuslila mossfloxen (skymtar vid den vita dito på de två översta bilder) helt torkat ut. Den som vuxit för varje år och blommat så fint längst med kanten på etagerna. Som ett vattenfall. Ser ut som ett par jordgubbsplantor också tagit stryk och de två supersöta backtimjan, som också vuxit och spridit ut sig under ett par år, ser verkligen mer död ut än levande nu.
Buskrosen däremot skjuter upp skott precis överallt. Benveden växer och frodas och gräslöken har jag redan ätit av i omgångar. Krusbärsbusken ser ok ut och har även den redan blommat. Håller tummarna att de små torra lavendelplantorna ska ta sig ordentligt. Har haft otur med dem sedan jag obegripligt ett år "dödade" mina två stora underbara plantor då jag ansade dem lite väl brutalt.
Odlingslotten idag, 23 maj 2013. Blåser en del
Nu har det ju både regnat en del och blivit varmt till slut så ja, växer gör det i alla fall. Dags att försöka organisera lite och kanske göra en och annan rockad där ute. Ser bedrövligt ut nu. Det ska jag nog hinna innan hösten kommer. Oh, så jag längtar till hösten. Jo. Det är sant. Jag och sommaren är inte bästisar om man säger så. En av de få saker jag gillar nu och vad komma skall de närmsta månaderna är förstås alla primörer.
Varför är egentligen primörerna så mycket godare än de lagrade och vinterförvarade grönsakerna och rotfrukterna? I mitt nästa liv ska jag äta primörer varje dag! Minsann.

Nu dags att sätta fler frön och krukodla mer koriander på insidan av Miss Meisters köksfönster. För hur många kvadratmeter jord de än är i lotten så är där tyvärr inte särskilt gynnsamt för grönsaker och känsliga örtkryddor.

Hur gör ni? Har ni kanske alla underbara balkonger och andra uteplatser att odla tomater och annat skoj på? Kanske har ni en hel trädgård att tillgå? Eller riktigt stora och fina fönsterbänkar. Eller gör ni kanske som Fröken Dill och odlar i garderoben hemma!

Trevlig odlingssäsong!

***

4 kommentarer:

Fröken Dill sa...

Kul att få se lotten! Den ser väldigt fin ut på bilderna tycker jag. Jag har också en del favoriter som vintern tagit kål på, trots ett rejält snötäcke på landet. Å andra sidan har mycket klarat sig också och så är det väl alltid när man håller på med odling. Somliag saker går bra, andra går inte alls.

Jag har förresten annekterat ett fönster i bostadsrättsföreningens källare också för att husera plantor. Tur att grannarna är tåliga...

Åsa sa...

Fröken Dill - Ah se där. Så bra!! En odlargranne (till hö om mig därute) har källarfönster där hennes förråd är. Hon spar dahliorna m.m. Jag har förråd inne i skyddsrummet typ. Kolsvart.
Har dessvärre blivit av med spade och annat som jag "delat med mig av", samt haft inbrott i källarskrubben så jag ställer ogärna ut saker här. Hyresgäster har ställt ut växter i fönstren i vår trappuppgång som också "nån" snott. Så nesligt.

Jo, inget håller för evigt ;) De är rätt så utsatta här trots allt och som sagt ingen vidare "vinterförvaring". Jag plockar t ex inte in och ut lökar osv. Täcker inte med väv o dyl. När jag sått grönsaker tidigare brukar folk (unga som äldre) dra upp och klampa runt där uppe. Ja, det är lite till allmän beskådning här så inget kul att lägga ner all sin tid och själ i det och definitivt inga pengar.
Bara jag har rabarber är jag nöjd. Allt annat är bonus :)

Nässelblom och choklad sa...

Härligt ändå att ha en odlingslott, fast jag förstår att det inte går att satsa alltför mycket när andra kanske förstör eller rotar. Trist när favoritväxter försvinner men det ser ändå ut att ha kommit mycket grönt och fint. Kul att se och kul att jämföra olika år.

Åsa sa...

Nässelblom och choklad - Javisst är det! Och fast vi inte heller får säsongsodla alldeles för mycket (typ sätta potatis och odla grönsaker) så är det rogivande att rensa ogräs där :)
Alltså jag vet inte men jag kan inte låta bli att bli misstänksam då växter som bara finns i min lott dör/försvinner så dyker det upp precis samma växt på andra odlingslotter. Mycket märkligt. Vad gäller mossfloxen är det så himla konstigt att den ena färgen i princip är helt borta och den andra blommar som vanligt.
Kanske har jag blivit bestulen på lite väl många ägodelar (i lotten, i källaren samt inbrott i skrubben och blivit av med cykeln) där jag bor att jag helt tappat tron på grannskapet. Litar inte ett ögonblick på någon omkring mig här. Hur käcka, glada och kollektivistiska alla än verkar vara.

Related Posts with Thumbnails