I veckan (läs förra veckan) köpte jag årets första färska vitkålshuvud. Lycka. Den är så mjäll och god och alldeles utmärkt att äta rå. Jag som ibland kan få plitor på tungan av rå vitkål passar på att mumsa i mig lite extra av de grön, nästan lite söta vitkålsbladen nu. Fast nu blev det till att steka den i alla fall. Eftersom den är så färsk och mjuk behövs inte många minuter och man kan nästan säga det blev snabbmat.
Stekt vitkål på sötpotatisbrickor
1 stor eller 2 mindre portioner
1 stor sötpotatis
1/2- 2/3 vitkålshuvud, färskt för säsongen
1/2 gul lök
olivolja
rapsolja
flingsalt
svartpeppar
ev chili/mesquite
fänkål, malen
granatäppelsirap
Sätt ugnen på 200 grader. Tvätta, och skala eventuellt, sötpotatisen. Skär den längs med långsidan i centimetertjocka skivor, som blir som sötpotatisbrickor. Lägg dem på en plåt, företrädesvis med bakplåtspapper på, och ringla olivolja över dem. Salta och krydda ev med Chili Explosion eller BBQ & Grill Mesquite om du gillar det. Ugnsbaka i ca 20 min eller till dess att sötpotatisbrickorna är tillräckligt mjuka och genombakade.
Under tiden sötpotatisen är i ugnen är det dags att tillaga vitkålen.
Skala och strimla en halv gul lök (en hel om den är liten). Fräs löken på medelvärme i rapsolja. Strimla den färska vitlöken och lägg i stekpannan tillsammans med löken. Låt fräsa på medelvärme. Salta, peppara och krydda ev med lite malen fänkål också.
Servera den stekta vitkålen i högar på de ugnsbakade sötpotatisbrickorna och ringla över granatäppelsirap.
Stekt vitkål på sötpotatisbrickor
1 stor eller 2 mindre portioner
1 stor sötpotatis
1/2- 2/3 vitkålshuvud, färskt för säsongen
1/2 gul lök
olivolja
rapsolja
flingsalt
svartpeppar
ev chili/mesquite
fänkål, malen
granatäppelsirap
Sätt ugnen på 200 grader. Tvätta, och skala eventuellt, sötpotatisen. Skär den längs med långsidan i centimetertjocka skivor, som blir som sötpotatisbrickor. Lägg dem på en plåt, företrädesvis med bakplåtspapper på, och ringla olivolja över dem. Salta och krydda ev med Chili Explosion eller BBQ & Grill Mesquite om du gillar det. Ugnsbaka i ca 20 min eller till dess att sötpotatisbrickorna är tillräckligt mjuka och genombakade.
Under tiden sötpotatisen är i ugnen är det dags att tillaga vitkålen.
Skala och strimla en halv gul lök (en hel om den är liten). Fräs löken på medelvärme i rapsolja. Strimla den färska vitlöken och lägg i stekpannan tillsammans med löken. Låt fräsa på medelvärme. Salta, peppara och krydda ev med lite malen fänkål också.
Servera den stekta vitkålen i högar på de ugnsbakade sötpotatisbrickorna och ringla över granatäppelsirap.
Smaklig spis!
***
4 kommentarer:
Stekt vitkål är så gott och sirap ger en fin smak till kålen.
Den färska vitkålen är verkligen en gudagåva!
Hovkonditorn - ja, den är så syrlig och god på den söta kålen.
Fröken Dill - Eller hur! Det är som två olika grönsaker, den färska och ... den inte lika färska :)
Men åh vad gott! Riktigt färsk vitkål är så gott och sötpotatis vet du ju att jag gillar. Ha det gott.
Skicka en kommentar