fredag 24 maj 2013

En slags vegofajita

Det är inte första gången jag kokar kidneybönor och sannolikt inte sista heller men senast blev jag förbryllad. Vanligtvis brukar jag nära på koka sönder just kidneybönor och de blir alldeles mjöliga. Men nu, trots att bönorna låg i blöt dryga 10 timmar innan de kokades ville de aldrig riktigt bli mjuka. Jag fick hälla på mer vatten och bönorna kokade i ca 2 timmar! Brukar annars bli klara på ca 45 minuter. Till skillnad från färska gröna bönor av olika slag är det inte särskilt goda så där al dente, utan ska vara precis perfekt kokta. Tja, det är dock en standard svår, om inte ens omöjlig, att uppnå. Personlige föredrar jag överkokta bönor än underkokt (alltså en direkt översatt antonym till överkokt. Kan inget bra namn). Då kan man alltid mixa dem i soppor, smoothies eller göra bönröror som t ex hommus m.m. För hårda bönor är liksom bara för hårda och inte sällan en rejäl utmaning för mage och tarm dessutom.
Vad beror det egentligen på, att samma sorts bönor kan variera så mycket i tillagningssättet? Har det att göra med var bönorna odlats? Hur de skördats eller behandlats efteråt? Någon som själv märkt av så stor skillnad när ni kokar bönor? Eller vet varför det skiljer sig åt så mycket.

Tillbaka till nu. Fredag och fredagsmys står gissningsvis på schemat för om inte hela så halva landets befolkning. Själv sällar jag mig till dem utan AW, familj och alla som med fredagsmys "markerar att arbetsveckan tagit slut och nu ska ladda inför helgen". Det har dock inte undgått mig att tacos numera är ett vanligt inslag på denna myset dag.
En annan variant på texmex är ju fajitas så här får ni ett vegoalternativ.
Helt vegan till och med. All bäst är såklart att dessutom baka egna tortillas men en är inte mer än människa så de köpta e-nummerstinna får duga för denna gången.

En slags vegofajita
2 port

ca 1 dm purjolök* 
2 vitlöksklyftor
20-25 st cocktailtomater
3 dl kokta kidneybönor 
1/2 pressad citron
rapsolja
salt

KRYDDOR att rosta och mortla
1/2-1 tsk spiskummin, hel
3 kryddpepparkorn
1 tsk korianderfrön
1/2 tsk senapsfrön, bruna och vita
3 svartpepparkorn

TILLBEHÖR
1 avokado
1/2 citron
färsk koriander i massor

4 vetetortillas, fullkorn

Rosta först kryddorna i het stekpanna. Se till att inte bränna. Senapsfröna poppar lätt så det gäller att se upp. Häll sedan över kryddorna i morteln.
Skölj purjolöken väl och strimla. Fräs i rapsolja på medelhög värme. Riv eller pressa i vitlök. Dela tomaterna i halvor och kvartar och lägg i lökfräset. Tillsätt de mortlade kryddorna och låt puttra några minuter. Se till att inte har alldeles för hög värme så det blir torrt i stekpannan meddetsamma.
Pressa över citronjuicen och salta. Tillsätt de kokta kikärterna och låt allt puttra ihop till en såsliknande röra. Vill du så häll i en skvätt havregrädde, för att behålla såskänslan. Det ska inte vara tunt och rinnande men mer sammanhängande än "bara stekta grönsaker".
Dela och skala avokadon och skär i rätt så tunna skivor. Droppa lite citron över. Rensa bort de grövsta stjälkarna av koriandern och sen är det bara att servera kalaset i tortillas.

Trevlig helg!

*om ni som jag äter HELA purjolöken, det vill säga även den gröna delen, så skär jag lite från båda ändarna. Eller så skalar jag helt enkelt av två, tre blad och strimlar purjolöken från den allra vitaste änden till den allra grönaste ändan. 
I mitt köksfönster
***

3 kommentarer:

Nässelblom och choklad sa...

Ja, det har jag varit med om. en gång fick jag koka kikärtor i flera timmar - de höll aldrig på att bli färdiga. Min teori är att det måste bero på hur de odlats och kanske också på hur länge de lagrats. Det är helskumt, men jag har absolut märkt stor skillnad. Gott med vegetarisk fajita. Brukar ibland använda lite av varje som finns i kylen och svepa in i ett tortillabröd, smart och gott. Det är så synd att de färdiga bröden innehåller så mycket tillsatser. Det är inget jag heller skulle baka eftersom jag tycker att det här är en rätt som ska vara snabb att fixa...

Kim sa...

Jag brukar ta den enkla vägen jag och köpa på tetra... Sällan jag har sån framförhållning att jag skulle koka i förväg. Men det är klart, man kan kanske frysa in?
Fajitas är hur som helst toppengott!

Åsa sa...

Nässelblom och choklad - Ah, se där. Jag kokar ju en del bönor och brukar få till dem bra men har märkt att det ofta är de billigare varianterna det går fel med.

Ja, nä man kan inte göra allt själv hela tiden. Tror dock att Santa Marias fullkornstortillas inte är fullt så e-nummerdåliga (E422, E471 och E415) och sannolikt finns det annat en stoppar i sig med fler E:nr än så.

Kim - Ja, det är sannolikt enklare men jag har inte råd att köpa färdiga. Lyxar till det med färdiga stora vita bönor ibland, för dem har jag än idag aldrig lyckats koka ordentligt.
Frysa in is the way to go! :) Portionsvis (typ 100 g). Orkar bara inte skriva det varenda gång jag bloggar om böner och linser då det i princip är det enda jag äter. Det får räcka med att påminna och tipsa om det då och då ;)

Related Posts with Thumbnails