tisdag 28 maj 2013

Rödbets- och kidneybönshommus

Jag twittrar. Har gjort så i över fem år. Fast det var först 2009-10 som jag kom igång på allvar. Jag följer vänner, bekanta, matbloggare, institutioner, organisationer, tidningar, tv och radiokanaler samt helt okända människor. Det kommer och går följare hela tiden. En del konton försvinner och en del väljer jag aktivt att avfölja/blockera. Precis som andra gör med mig.
Faktum är att jag har fått jobb, om än bara en engångsföreteelse, träffat nya människor, fått hjälp att lösa en del datortrubbel, matmysterier osv genom twitter. För den oinvigde verkar twitter kanske både skumt, krångligt och helt obegripligt. De invigda och aktiva twittrarna vet precis vad jag talar om.

Vad har då detta med Miss Meisters mat att göra? Jo, en helt främmande twittervän, som sannolikt bor bara ett stenkast ifrån mig, ber ibland om mattips på vad göra med bönor. Jag gör så gott jag kan på 140 tkn och det gav mersmak. Twittervän vill laga mer mat med bönor. Det var inte utan denne twittervän i tankarna som jag nu slog ihop (delar av) två recept jag gjort tidigare till ett. Rödbetshommus från 2008 tillsammans med Kidneybönshommus från 2012. Eftersom jag som så många gånger förr bara höftar när jag mixar ihop saker insåg jag senare att jag glömt vitlök. I övrigt kan man nog pytsa i lite vad man känner för. 


Rödbets- och kidneybönshommus
ca 3 dl

2 kokta rödbetor
2,5-3 dl kokta kidneybönor
1 (stor) tsk tahini
1-2 msk olivolja
pressad citron
salt
svartpeppar
spiskummin

Lägg ingredienserna i mixern och kör tills det är en jämn smet. Beroende på om du gillar den mer fast eller mer lös så tillsätter du mer citron alt olivolja allteftersom tills du får den konsistens du vill ha.
Vad gäller citronen brukar jag dela en i halvor och pressa direkt. Lite beroende på citronens saftighet kan det variera så 1/2 citron är ibland alldeles lagom. Ibland behövs snarare en hel citron för samma mängd.
Så vad gäller mixer som den här är det bättre att vara lite återhållsam i början och spä på mer efterhand då det inte går att göra tvärtom (såvida du inte har fler rödbetor och mer kokta böner att tillgå såklart).

Ät rödbets- och kidneybönshommusen som pålägg, till råa/kokta grönsaker, som tillbehör på ett buffébord eller som bas på en tortilla och blivande fajitas och fylld rulle av något slag. Säkert sitter du som läsare inne med fler smakfulla kombinationer. Skriv gärna en rad och berätta vad du använder den till. 

Smaklig spis!

***

2 kommentarer:

Fröken Dill sa...

Vilken färg - härligt!

Åsa sa...

Fröken Dill - ja, med rödbetor blir det mesta nästan självlysande. Gör sig också extra bra med det turkos fatet ;)

Related Posts with Thumbnails