måndag 13 maj 2013

När kinakål och palsternacka fick samsas i stekpannan


Att det redan är sommar, meteorologisk sett, är märkligt. Känner mig snuvad på våren. I odlingslotten är det definitivt inte sommar än. Knappt blivit vår ens.

Igår spenderade jag två timmar med att rensa bort främst stenar och rosenskott som sprider sig likt kvickrötter i jorden och sticker upp här och var. Och så var det en himla massa mossa också (jo, det har ju varit ganska så blöta somrar på senare år) som skulle bort. Odlingslotten är en superb markör att jämföra hur vädret ter sig från åt till år. Dock har jag aldrig lyckats ta bilder på exakt samma dag utan snarare samma motiv. Uppenbarligen skiftar datumen då mellan åren och trots att det hänt hänt en del sedan i påskas (bilden nedan) är det långt ifrån så långt gånget som tidigare år vid den den här tiden på året. Det har knappt kommit halvvägs ens mot hur det såg ut den första maj 2011 (andra bilden nedan).
Påsken 2013
1 maj 2011
Tur är väl det att en har affärer att handla mat i. Lika gott som alltid är alla primörer som nu en efter en gör entré i butikshyllorna. Vad sägs om färsk vitkål. Finns det något godare tro. Även kinakålen som färsk, grönare och yvigare än vad den brukar är riktigt god. Efter utevistelsen var det till att slänga ihop vad jag kallar snabbmat. En enkel lunch får man alltså av en palsternacka, några blad kinakål och en deciliter kokta kikärter (som naturligtvis redan finns portionerade i frysen).
 

Kinakål och palsternacka tillsammans i en stekpanna
1 port

1 schalottenlök
1 palsternacka
4 stora blad kinakål
ca 1 dl (ca 80-100) g kokta kikärter
olivolja
flingsalt
svartpeppar
chiliexplosion (eller annan krydda av egen smakpreferens)
ev en skvätt havregrädde på slutet

Skala och strimla schalottenlöken fräs i olivolja. Skala palsternackan och skär i små bitar eller hyvla tunna strimlor. Lägg i stekpannan tillsammans med löken. Skölj kinakålsbladen och slå av så mycket vatten som möjligt. Vrid eventuellt ut vattnet försiktigt i en handduk. Strimla kinakålen grovt.
Lägg i de tjockare vita bitarna först och fräs nån minut. Lägg till sist i de gröna strimlorna.
Salta och peppra och smaksätt med till exempel chili eller annan favoritkrydda (t ex mynta, timjan eller varför inte ramslök såhär i ramslökstider).
Låt både kål och palsternackan bli mjuk och få lite färg men se till att det inte bränner vid. Tillsätt eventuellt en skvätt havregrädde på slutet och servera med fullkornsspaghetti.

Smaklig spis!

***

Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails