lördag 4 maj 2013

Chokladmousse à la vegan


Äntligen fick jag tummen ur att själv pröva chokladmousse av avokado. Jag har länge stött på diverse recept otaliga gånger och varit på väg jag vet inte hur många gånger men det där med avokado är verkligen ett ödets nyck. När jag inte tänker så mycket på det har jag ofta flyt med bra och riktigt goda avokados. När jag däremot verkligen vill ha en mogen avokado för att prova göra något med den jag aldrig gjort tidigare, så är den ena efter den andra dålig. Avokado är utan konkurrens den absolut dyraste och mest matslösande råvara som finns i Miss Meister's kök. Men som sagt. Ibland har jag flyt. Som nu i veckan. Så jag slog till.

Som bekant använder jag avokado framför banan i smoothies och har ibland också små kakaobitar i. Steget därifrån till mousse är egentligen inte så långt (även om det uppenbart tagit lång tid) och det här är ett absolut fullgott alternativ, om inte godare sådant, till vanlig chokladmousse på ägg och grädde med mera.
Avokadon gör moussen len och tjock och jag använde mig av kokosgrädde snarare än kokosmjölk som jag tycker är för tunn. Har du ingen kokosgrädde går det lika bra att använda "toppen" av kokosmjölken i burken.
Jo, det är chokladmousse. Jag lovar.

Chokladmousse av avokado och kokosgrädde
1-2 port.

1 mogen avokado
2 rågade msk kakao
1 msk lönnsirap (alt. agavesirap) 
ca 1/2 dl (eller mer) kokosgrädde alt. kokosmjölk

Blanda ingredienserna med stavmixer. Ät.
Med reservation av att moussen kan bli väldigt tjock, beroende av storleken på avokadon, så kan mängden kokosgrädde/mjölk variera. Ta i mer efter hand om du önskar lösare mousse.
Nu håller jag mig ifrån frysta bär ett tag men annars hade sannolikt ett par skedar hallon smakat bra till moussen.

Trevlig helg!

***

6 kommentarer:

Kristiina sa...

Ser ut som finsk påsk mat Memma....
men är säkert god !!!!

Åsa sa...

Kristiina - Haha, ja den är lite tjock. Gjorde igen och hade i lite mer kokosgrädde, lite mer lönnsirap och 1 tsk pressad citron. Oj, oj så gott det blev! Och mer mousse också :D

Hovkonditorn sa...

Det här är något jag gillar! Avokado gör moussen så len och krämig.

Fröken Dill sa...

Avokado i moussen, spännande!

Nässelblom och choklad sa...

Har testat en liknande variant som blev väldigt god. Jag lade till just frysta hallon som jag tycker fulländade smaken, men just nu känns det kanske inte som ett självklart val. Jag tror att moussen blir god såhär också! Det är helt suveränt att kunna använda avokado istället för ägg och grädde.

Åsa sa...

Hovkonditorn - ja, jag minns inte alla ställen men har sannolikt stött på avokadomousse i din blogg :) Älskar avokado!

Fröken Dill - Jag gör ju smoothies med avokado som bas så steget är inte långt till mousse. Bara lite tjockare än smoothiesarna och utan frukt/bär i själva mixen. Godare att servera till.

Nässelblom och choklad - Precis. Jag har nästan alltid hallon och blåbär i frysen (brukar toppa gröten på morgonen) men har inte handlat nu sedan "bärlarmet". Visst är det bra utan ägg och grädde! Är övertygad om att jag skulle kunna "lura" gäster med den dessutom - såvida de inte är överkänsliga/ogillar kokos som ju kan vara framträdande.

Related Posts with Thumbnails