torsdag 30 maj 2013

Sötpotatis och rabarber till lunch

Det gäller som sagt att hänga med nu. De ena primörerna efter de andra rullar ut i rasande fart. Knappt har en hunnit med nässlor och löktrav innan det är dags för sparris, färsk vitkål och rabarber. Och innan vi vet ordet av det står flädern i blom och borden dignar av färskpotatis och gröna bönor. Jag har lyckan att ha egna rabarber i min odlingslott. Alla tidigare år haft dem så har första skörden gått åt till en rabarberpaj. I år är ett annorlunda år och mina rabarber ska endast bli middagsmat snarare än sötsaker och bakverk.

Redan förra året testade jag rabarber i maten. En riktig fullträff vilken jag återkom till flera gånger. Dock med en del variationer. Tyckte rabarbern ibland blev lite väl mosig och skar den större bitar. Jag blandade i bitar av rökt tofu (obs det gjordes efter ugnsrostningen) och åt med diverse tillbehör. Själv har jag bara stött på ett fåtal recept med rabarber i matlagningen och då Miss Meister's mat är en obetydlig matblogg med liten spridning så är det säkert många där ute som inte uppmärksammat (eller bara sett det som en udda och osmaklig kombo) denna grymma kombination. Sannolikt är det däremot fler som gjort det nu då Pickipicki slog på stort och förra torsdagen lagade just färskpotatis och rabarber i radion. och faktiskt kommer pröva. I morse petade hon förresten in ingefärsstickor i jordgubbarna och det var inte utan att det började vattnas i munnen redan före frukosten!

Härom dagen blev det till att testa laga med sötpotatis istället för färskpotatis. Och vips hade jag skapat ännu en god kombination att använda rabarber i middagsmaten.

Sötpotatis och rabarber 
1 port

1 medelstor sötpotatis
ca 100 g rabarber
1 nypa socker
1 vitlöksklyfta
rapsolja
flingsalt
svartpeppar

Skala och skär sötpotatisen i bitar. Skala och skär vitlöksklyftan i fyra bitar. Lägg i ugnsfast form. Häll på rapsolja, salta och peppra. Skölj och skär rabarbern i mindre bitar än sötpotatisen. Strö över en nypa socker och vänd om rabarberbitarna och lägg på sötpotatisen. Vänd runt lätt.
Ugnsrosta på 180-200 g i ca 15-20 min eller tills sötpotatisen är tillräckligt mjuk.
Servera med exempelvis linssallad, snabbsallad eller bönor i dragondijondressing.

Smaklig spis!

***

4 kommentarer:

Kristiina sa...

Rabarber och potatis hmm.... aldrig prövat men... rabarber med banan i sylt är gott.. :)

Åsa sa...

Kristiina - rabarber och färskpotais är om möjligt ännu godare :) Men rabarber och banan - det har däremot inte jag prövat.

livsaptit sa...

Jag minns att jag såg ditt rabarber-potatisinlägg härom året och tänkte att det där måste jag testa, men har det blivit testat än tror du? Nope. Trist faktiskt. Men nu kanske det kan bli av när jag via pojkvännens föräldrar fått håll i en stor kasse med rabarber (lycka!) =) Rabarbersylt är gott, men jag har aldrig provat Kristiinas variant med banan.

Tänk så mycket måste-testa-recept man hittar hela tiden, kärt besvär tycker jag =)

Här kommer en stor dagen-före-nationaldagen-kram till fina Åsa! Hoppas du får en fin helg =)

Åsa sa...

livsaptit - Ja det är bara att testa på! Du kan t ex göra en liten form, bredvid den större, med rabarber i. Så slipper allt åka i soporna om det nu skulle smaka så förfärligt.
Och ja, jag håller med dig, det finns så mycket att testa och jag får i alla fall inte plats med allt. Varken i magen eller frysen.

Vi ses snart!

Related Posts with Thumbnails