tisdag 7 maj 2013

Rostad paprika får smaklökarna att dansa samba

Det är sällan jag minns tidpunkten för när jag började tillaga råvaror på ett speciellt sätt. Trots att jag var relativt ung då jag började intressera mig för matlagning och bakning så är det främst under de senaste 10 åren som jag utvecklat och mer grundläggande förändrat mitt sätt att både hantera och tillaga mat. Dels har det att göra med övergången från att vara djurätare till enbart växtätare som spelat roll då jag tvingats lära mig mer om och faktiskt tillaga grönsaker och rotsaker mer än bara skiva ner till en sallat. Men också för att matlagning blivit mer tillgänglig för mig och för allmänheten, främst genom alla tv-kockar och diverse matlagningsprogram, och jag har fått inspiration, tillagningstekniker och små tips från andra än enbart mamma.
Och matbloggarna såklart! Utan dem vet jag inte hur det hade stått till med matlagningen i Miss Meister's kök egentligen. Skulle förmodligen stagnerat och levt på potatis och rivna morötter.

Hur som helst är jag glad för alla tips och trix som korsat min väg under åren. Tekniker som gör att maten blir lite godare, lite fylligare, lite flottare och smakrikare. Små saker som att rosta kryddor först istället för att mortla direkt. Det känns som att jag alltid rostat kryddor i torr stekpanna (till vissa rätter), dessutom på ren rutin idag, men är i verkligheten inget jag haft med mig hemifrån utan definitivt något jag lärt mig på senare år. Eller detta att ugnsbaka/rosta rotsaker till en blivande soppa istället för att bara koka i vatten/buljong, är definitivt något jag aldrig gjort före det Miss Meisters's mat kom till.

Det är förresten många råvaror som blir godare då de rostas i stekpanna eller i ugnen innan de tillagas till någon annan rätt. Som paprikor till exempel. Minns inte när jag t ex "upptäckte" ajvar relish för första gången och under en del år köpte jag sådan på burk. Hade ingen tanke på att göra egen. När jag tänker på det var det förmodligen Jamie Oliver som jag först såg rosta paprikor, lägga i skål med plastfilm över och låta svalna en stund innan det brända skalas bort. Tydligen rostade jag, enligt egen utsago, en paprika för första gången för bara fem år sedan. Det är näst efter att rosta kryddor något av det enklaste och extremt goda smakförhöjande jag vet att göra. Personligen gillar jag att rosta dem hela för att på så sätt tillgodogöra mig den goda paprikasaften som rinner ut ut paprikan när den skalas. Dessvärre spricker de lätt och saften rinner istället ut i ugnsformen och bränner fast som bara den. Gör det ändå varje gång. Så värt det när jag lyckas behålla paprikorna hela.
Medan jag skrivit detta inlägg har således ett par paprikor rostats i ugnen. De ska bli en av alla ingredienser till denna goda tomatsås och så ska jag blanda till en enkel sallad med edamame och lite kryddor. Det finns så många fler alternativ att använda rostad/grillad paprika till. Varför inte göra en rökig paprikasås, vanlig paprikasås, rött ris med grillad paprika eller en risotto med rostad paprika.

Vad gör du själv med rostad paprika? Och vad för matlagningsknep har du lagt dig till med på senare år?

***

4 kommentarer:

Nässelblom och choklad sa...

Jag tycker att rostad paprika är supergott. Jag lärde mig det av min svärmor som är italienska. Hon gjorde just så, grillade dem och lade dem i en plastpåse en stund innan skalet drogs av. Jag hackar vitlök och persilja och strör över samt ringlar lite olivolja över allt. Enkelt och gott, men smaken passar egentligen perfekt till såser och soppor. Hoppas paprikorna blev bra!

Nässelblom och choklad sa...

Såg ditt inlägg om min bok på facebook. Har ju inte fb själv, så det var en slump att jag hittade det. Vad glad jag blir! Tusen tack, supergulligt av dig!

Åsa sa...

Nässelblom och choklad - Oh, det där låter väldigt gott. Passar bra till meze/tapas och ja, det mesta helt enkelt :)
Ah, facebook och twitter äter upp min tid (borde ägna den mer åt att läsa böcker) och det var sannolikt inte sista gången jag delade länk om din bok. Kom just på att jag inte twittrat om den än så det får bli en av dagens punkter på att-göra-listan :)

Nässelblom och choklad sa...

Men åh vad du är gullig mot mig. Jag har varken facebook eller twitter - borde väl - men är rädd att bli för biten av det. Hade jag en smartphone skulle jag säkert fastna totalt i instagram...Som tur är har jag inte det:) Ha en trevlig kväll! Kram Eva

Related Posts with Thumbnails