måndag 6 maj 2013

Cinco de Mayo - en dag jag minns

Sepia? Sååååå 2007!
I dagarna nåddes jag av nyheten att bränder åter härjar i Kalifornien. Inte helt otippat i närheten av Los Angeles. Det hör mer eller mindre till vanligheterna den här tiden på året. Men likt förödande ändå. Idag (läs igår, 5 maj 2013) har det gått hela fyra år sedan jag upplevde de kaliforniska bränderna på första parkett. Minnerna från tiden i Santa Barbara är fortfarande otroligt starka. Starkare än t ex samma period året efter. eller året efter igen. Ibland känns det som jag nyss kommit hem därifrån. Ibland känns det lika avlägset som en flyktig dröm. Så mycket förhoppningar och goda framtidsutsikter jag var fylld med då. Så mycket av det som raserats under de gångna fyra åren. Känns som att mattan dragits undan mina fötter allt för många gånger.
Att vi i Sverige inte bara definierar och (be)dömer andra människor utifrån deras lönearbete, utan också om hur mycket pengar vi har att socialisera oss med, är bara att beklaga. Det blir därmed som en dubbel bestraffning att både vara utan jobb och en skälig inkomst.

Cinco de Mayo firas, liksom namnet avslöjar, den femte maj. Främst i regionala delar av Mexico och de mexikansk-amerikanska samhällen i USA, främst i väster där Los Angeles håller landets största Fiesta den 5 maj. Dagen till ära skruvade jag av korken, på min första och hittills enda flaska tequila, för första gången igen sedan väldigt, välidgt många år tillbaka. Då jag varken har alla nödvändiga ingredienser eller mixer som klarar isen så blev det en enkel pytteliten variant av favoritdrinken av alla drinkar - Margarita! Vilka fantastiska förträngningsmekanismer jag besitter då jag lyckats undvika tequila när margaritas är så vansinnigt gott.

Det ligger en vattenmelon på diskbänken så vem vet, kanske blir det en Watermelon Margarita inom en snar framtid. Blev lite nyfiken på denna Celery Margarita också. Inte helt utan att jag drömmer mig tillbaka till platsen där jag inhandlade min Tequila...ön med den kritvita sanden... Gissar jag har just en margarita i glaset på bilden.
Isla Mujeres, 2003

Happy Cinco de Mayo!

*** 

4 kommentarer:

Amy's piece of cake sa...

Så kul att du skriver om Cinco de Mayo... jag gjorde en riktigt god efterrät igår dagen till ära... fast den kommer upp på bloggen till helgen.

Lagade mirza ghasemi (finns på bloggen). Gud, så gott det blev! Man tackar!

momaskitchen.se sa...

Gott, om du har vägarna förbi huvudstaden något får du titta in på en caribbean rum punch, men margaritas är ju inte så dumt det heller! :-)

tina sa...

Solbränd, sandstrand och drink i handen. Min sommarlängan exploderar snart.

Åsa sa...

Amy - Tack! Jag har skrivit om Cinco de Mayo 2010 och 2011 också. Men före 2009 trodde jag i min enfald att 5 maj var Mexicos nationaldag (som ju är den 16 september) men vilket är något helt annat. Inte så konstigt att det inte uppmärksammas särskilt mycket här i Sverige. Särskilt inte om en inte varit där själv och firat, har släktingar eller vänner som vet om och firar.

momaskitchen - You bet!

tina - Jag byter gärna ut en vecka på Isla Mujeres mot vilken svensk sommar som helst! (var för övrigt brunare än jag någonsin varit i hela mitt liv efter bara en vecka - under parasoll till och med! - på Isla Mujeres. Badade med kepsen på)

Related Posts with Thumbnails