söndag 23 juni 2013

Från måsar, rabarber och Matmolekyler till blinier av bovete och hasselnöt

Maillardreaktion?
Alltså detta med måsar på taken mitt inne i stan. Dagar och nätter går in och ut i varandra som ett enda långt töcken. Vet knappt ut eller in längre. Förutom en sak. I morse, då jag vaknade till liv efter ännu en omtumlande natt full av måsskri, dödsdrömmar, svettdrypande kropp och lakan, så ville jag ha reda på vad i rabarber som ger den kärva smaken. Men framförallt vad/varför rabarber ofta lämnar kvar en metallisk smak i munnen samt försöka klura ut hur minska den med så lite sötma som möjligt. Efter experimentet med knäckebrödet förra veckan vill jag baka nämligen frallor med rabarber i.
Jag gick direkt ut i köket och hämtade Matmolekyler.

Två koppar kaffe och dryga timmen senare hade jag läst om allt från om hur honung allt som ofta blandas upp med ren fruktos - för att vi vill ha flytande honung (?) - om sprit i maten, naturligtvis om bakpulver och bikarbonat (vars metalliska eftersmak påminner om den jag upplever få efter att jag ätit rabarber) till frityrsmet, fast hoppade över ett långt köttstycke, eller nä, jag hoppade över ett långt stycke om kött men läste noga på om Maillardreaktionen, induktionsspisens magiska magnetfält, om kryddningens kemi och senap med kick och avslutade med en av alla grundsmaker; syra. Äppelsyra är det ämne i rabarber som gör den så sur och kärv. Men om huruvida mirakelbäret tar bort den metalliska eftersmaken eller enbart det sura i rabarbern förtäljer inte historien.
Och jo, jag läste bakifrån.
Inte blev någon deg satt och heller ingen frukost hade jag ätit.
Efter denna till synes matfyllda morgon var jag med andra ord vrålhungrig!

Eftersom det dessutom är söndag slog jag på stort och stekte blinier. Efter det att jag tidigare i våras gjorde dessa goda chokladblinier har jag i omgångar gjort varianter på dem. Både med och utan kakao. I just det länkade receptet använde jag mandelmjöl men har sedan testat med t ex kokosmjöl, kikärtsmjöl och majsmjöl. Idag slog jag till med bovetemjöl, som ju är den ursprungliga ingrediensen i den ryska förlagan. Men utan bovetemjöl blev det till att först rosta boveteflingor sen köra i mixern till fint mjöl. Och inga mejeriprodukter i heller. Endast ett ägg från djurvärlden. *on the verge to go back to being vegan*
Blinier av bovete och hasselnöt
1-2 pers

drygt 1 dl boveteflingor
1 ägg
drygt 1 dl hasselnötsmjölk
1 msk hasselnötsolja
2 nypor salt
knappt 1 dl manitoba cream/vetemjöl

Rosta boveteflingorna i torr stekpanna och mixa sedan till fint mjöl. Separera ägget och vispa gulan lätt med hasselnötsmjölken. Häll bovetemjöl och salt i äggmjölken. Rör om med en gaffel. Tillsätt lite manitoba cream/vetemjöl tills det blir en segare smet men inte för fast.
Vispa äggvitan till hårt skum och vänd med sked/slickepott i mjölsmeten.

Grädda blinier i solrosolja/rapsaolja/kokosfett alternativt olivolja beroende på om de ska ätas med frukt och bär till frukost/efterrätt eller med grönsaker som förrätt/lunch/tilltugg.
Jag föredrar en mer neutral olja om de ska ätas med frukt och bär, som idag, och hade valt olivolja om jag skulle äta dem senare som lunch eller middag.

Servera med vindruvor, bigarråer, nektarin, pakistansk mango och lönnsirap.

Smaklig spis!

***

6 kommentarer:

Kim sa...

Älskar att kasta mig ner i ett kapitel i Matmolekyler!

Åsa sa...

Kim - :) Ja mä! Läser om och om igen. Inser att jag faktiskt vet och kan mer än vad jag tror. Har bara inte språket för det. Vet inte heller alltid varför jag gör på ett visst sätt annat än "har alltid gjort så" vilket förmodligen då är en redan väl beprövad teknik.

Anonym sa...

Tack för den dubbla påminnelsen; jag måste bara se till att läsa Matmolekyler i sommar, och göra blinier. Jag hittade hasselnötsmjöl för ett par veckor sedan, undrar om det är gott att ha i blinierna? Jag gillar att du inte har jäst eller bakpulver i dina - måste testas!

Åsa sa...

Livsaptit - Absolut! Jag har gjort med hasselnötsmjöl i (vilket jag fö brukar handla på Ekostore sedan flera år tillbaka) Vet inte hur de är helt utan en gnutta vetemjöl i men eftersom det är ägg i borde det väl funka bra. Bara man inte steker för stora blinier. Bara du vispar äggvitan för sig och vänder i sist så går det bra utan bakpulver :)

Trollmamma sa...

Matmolekyler är suverän! =)

Vad det gäller bröd med rabarber så har jag bakat det flera gånger i år. Ett av försöken finns på http://trollcafeet.wordpress.com/2013/05/29/rabarberbrod/ Det senaste försöket innehöll rabarbermoset som blev över efter att vi gjort saft, men det finns inte på webben. Vilket som, brödet blev gott och saftigt. Jag har inte märkt den där metalliska smaken, så jag kan inte uttala mig om ifall den finns med eller inte.
/Trollmor

Åsa sa...

Trollmamma - Tack för tips! Som jag skrev i inlägget har jag har ju också redan bakat bröd, knäckebröd, med rabarber i. Sötsaker är off-limits för mig nu och äter hellre rabarber tillsammans med ugnsrostad färskpotatis :)
Nä, det kanske helt enkelt är det där kärva som jag upplever som metalliskt. Vet inte. Forskar vidare!

Related Posts with Thumbnails