tisdag 4 juni 2013

Måndagsmat på en tisdag - sötpotatis och edamame

Som om att maran inte är nog till att störa sömnen, eller vad det som bekant klampande tidningsbudet gör fram på småtimmarna, så föll det sig inte bättre efter femsnåret i morse - då jag äntligen lyckats somna om - att jag väckte mig själv. Av min egen snarkning! Josåatte. Det går bra nu.
Kanske var det tredje, fjärde gången i hela mitt liv som det hände. Att jag väckte mig själv av den anledningen. Huruvida jag snarkat oftare har jag ingen aning om. Första gången det hände var för en del år sedan då jag låg på britsen hos min akupunktör, med kroppen full av instuckna nålar, och plötsligt hörde "någon" ljudligt snarka. Höll på att skratta ihjäl mig (finns det förresten någon som gjort det, skrattat ihjäl sig?) när jag insåg att det var jag själv.
Det ironiska med snarkningar är att de ofta sägs vara anledningen till dålig sömn - pga partnerns snarkande. Orsakerna till snarkning däremot kan vara flera och jag får väl lägga in ytterligare växel för att viktnedgången ska bli en realitet. Orsakerna till mina sömnproblem är annars främst stress/depression samt alla oljud.

Så trots matintresset och det faktum att jag till 99.9 % äter hemlagad mat, finns det självklart dagar jag tycker mat är nåt nödvändigt ont. Om det inte vore för träningen skulle jag säkert leva på kaffe, te och frukt i flera dagar då lusten att laga mat är som bortblåst och inga färdiga matlådor finns i frysen.

Sötpotatis och edamame
1 port

1 sötpotatis, ca 350 g
100 g edamame
olivolja
flingsalt

Skala och skär sötpotatisen i bitar. Ringla olivolja över och salta. Ugnsbaka sötpotatisen i 200 grader tills bitarna är mjuka och genombakade. Det tar cirka 20-30 min. Koka upp vatten och låt edamamebönorna sjuda i nån minut eller två. Häll av vattnet och blanda edamame med sötpotatisen. Krydda med Mapuche Fire eller annan rökig krydda av smak (paprika, chipotle, hickory, mesquite etc) och tillsätt ev mer olivolja alt. en liten skvätt havregrädde. Klart.

Smaklig snabbspis!

***

Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails