fredag 7 juni 2013

Ugnsbakad aubergine med bön- och rabarbermix

Ibland finns ingen hejd på idéerna om vad jag kan laga av alla grönsaker men vissa perioder tryter det och jag fastnar i samma, samma, fast kanske lite annorlunda. För två år sedan började jag tillaga aubergine på ett för mig nytt sätt - ugnsbaka i halvor enligt konstens alla... förlåt, enlig Yotam Ottolenghi regler - vilket kom att bli en vana snarare än undantag i Miss Meister's kök.Och hur gott det än är med yoghurt, smetana, majonnäs och alla möjliga mejeriprodukter en kan blanda till och klicka på halvorna vid servering är jag nödgad att hitta andra alternativ.
Och med tanke på att mina rabarber inte heller ska bli till sötsaker i år blev det till att laga en lite krämig bönröra med rabarber och sjökorall att lägga på auberginehalvorna.

Ugnsbakad aubergine med bön- och rabarbermix
1-2 port

1 aubergine, ca  400g
2-3 vitlöksklyftor
olivolja
10-15 cm purjolök
100-150 g rabarber
70-80 g sjökorall
200 g kokta stora vita bönor
1 tsk dragondijonsenap
2 tsk hallonvinäger
svartpeppar
några nypor torkad dragon
1/3 dl havregrädde

Dela auberginen i halvor, skär skåror i vardera halva och lägg i ugnsfast form. Riv vitlöksklyftorna och peta ner i skårorna. Ringla över olivolja och salta. Baka i ugnen på 200 grader tills den är mjuk och genombakad. Tar ca 30-40 minuter.
Skölj och strimla purjolöken. Skölj och skär rabarberstänglarna i centimetertjocka bitar. Fräs purjolöken i olivolja så den blir mjuk. Lägg i rabarbern och fortsätt stek på medelvärme.
Skölj och hacka eventuellt sjökorallen grovt och lägg tillsammans med löken och rabarbern.

Dags för smaksättningen. Eftersom sjökorallen är väldigt salt behövs inget salt men en liten klick dragondijonsenap (eller vanlig dijonsenap) några teskedar hallonvinäger. Börjar det bli för torrt så häll i en matsked vatten och sänk ev värmen.
Tillsätt de redan kokta stora vita bönorna. Låt allt gotta ihop sig i stekpannan tills auberginen i ugnen är klar. Avsluta eventuellt bön- och rabarbermixen med ett par matskedar havregrädde innan servering.
Ta auberginen ur ugnen och lägg upp på tallrik. Toppa halvorna med bön- och rabarbermixen. Klart att servera.

Smaklig spis och ...
...trevlig helg!

***

6 kommentarer:

Kim sa...

Aubergine gör sig verkligen bäst ugnsbakad!
Trevlig helg till dig med!

Hovkonditorn sa...

Vilken trevlig rätt och roligt att du använt rabarber i den! Ha en fin helg!

Nässelblom och choklad sa...

gott med ugnsbakad aubergine. Spännande fyllning, borde våga testa rabarber på lite nya sätt.

Marja - Baka Sockerfritt sa...

Vilken häftig blandning! lät mycket spännande!

Åsa sa...

Kim - Absolut. Har mest skurit i bitar och haft i div blandingar av stekta grönsaker men numera ugnsbakar jag den nästan varje gång. Hoppas du hade en trevlig helg!

Hovkonditorn - Ja årets sommartema är "rabarber i maten" (men suktar i hemlighet efter dina rabarbersötsaker!). Hoppas din helg var bra.

Nässelblom och choklad - Bara gört! Det är inte som att lägga rabarbermarmelad i maten direkt. citron och annat syrligt använder vi ju hela tiden så våga, våga! :)

Marja - Ibland får man ta vad man har och då blir det oväntade kombinationer :) Den här var inte den färgladaste direkt men mycket smakfull vill jag lova!

Nässelblom och choklad sa...

Tack tack för de entusiastiska hejaropen. Visst borde man bara våga testa mer rabarber i maten - vad kan egentligen hända?

Related Posts with Thumbnails