tisdag 18 juni 2013

Stekta gröna tomater. Igen.

Det är nästan på dagen sex år sedan jag var i Småland och hälsade på en väninna som då bodde där. Hon handlade bokstavligt talat närodlat, från grannbonden och grymmaste grönsakshandlaren. Det var första gången jag åt stekta gröna tomater. Då stekta i smör och med salt och svartpeppar på. När man varken har egen bonde i närheten eller möjlighet att odla egna tomater så får en helt enkelt passa på när tillfället bjuds. Så i fredags förra veckan lade jag vantarna på de tre sista gröna tomaterna i "Trädgårdstomatlådan" i affären. Har alltså inte ätit stora gröna tomater sedan den där gången jag var i Småland och hälsade på.
Mat väninnan hade med sig hem från grönsakshandlaren
Det är absolut oundvikligt att i sammanhanget låta bli att nämna filmen med samma namn som dagens rubrik (vilket jag även gjorde i blogginlägget för sex år sedan). Jag har förmodligen inte gråtit så mycket till någon film som till den - visst har ni förresten sett den? - fast det var nog egentligen lite hemlängtan som låg bakom då också. Såg nämligen den då jag bodde och jobbade som aupair i Florida (för hundra år sedan!) och som tur var, eftersom jag grät floder, hade jag hyrt den när hela familjen var bortresta och såg den hemma i soffan istället för på en biograf.
Jag minns inte hur de tillagade tomaterna i filmen men om jag ska ge mig på en kvalificerad gissning, baserad på mina egna erfarenheter och fördommar om att amerikanarna gillar att fritera det mesta (till och med chokladbitar!) så tänker jag mig de i filmen faktiskt friterade tomaterna snarare än stekte dem. På engelska heter steka fry, samma sak alltså som fritera; fry. Jag gjorde ett mellanting och panerade tomatskivorna innan de stektes i solrosolja.

Stekta gröna tomater
1 port

3 gröna tomater (inte allt för mjuka)
1 dl panko/ströbröd
1 tsk salt
1 tsk torkad ramslök
1/2 tsk torkad dill
solrosolja

Skölj och skiva tomaterna i halvcentimetertjocka skivor. Blanda panko/stöbröd och kryddor. Vänd tomatskivorna i pankoblandningen och stek i solrosolja.
Med tanke på ovan resonemang tror jag det går lika bra att göra en frityrsmet, t ex som jag gjorde till zucchiniblomman, och sedan fritera tomatskivorna i olja.
Servera på en skiva surdegsbröd. Är du inte vegan kan du eventuellt steka ett ägg till också.  
Smaklig spis!

***

Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails