lördag 22 juni 2013

Mer sött med rabarber och hallon

För ett par veckor sedan postade jag recept på en rabarberefterrätt jag gjorde första gången 2011. Den var så god att jag den sommaren gjorde liknande efterrätter gång efter annan. Som den här till exempel. Då jag använda hallon också (vilket förstås inte är första gången då jag brukar mixa hallon i rabarberpajen). Om jag glömde eller inte hade några mandelspån hemma vet jag inte men det är väldigt gott att ha på toppen liksom riven kokos eller kokosflingor.

Rabarber och hallon med marängtäcke
? port

350 g rabarber
150 g hallon
1/2 dl socker, Fairtrade
en nypa vaniljpulver, ekologiskt Bourbon
2msk smör, ekologiskt (till formen)
2-3 äggvitor, ekologiska
2-3 msk socker, Fairtrade

flagad mandel/kokosflingor

Skölj och skär rabarbern i ca 5 centimeter långa bitar och lägg i en smörad ugnsfast form. Sprid hallon över rabarberbitarna. Blanda socker och vaniljpulver och strö över bären.
Grädda i ugnen på 225 g i ca 10-15 min.
Vispa under tiden äggvitorna till hårt skum. Häll i sockret lite pö om pö under tiden äggvitorna vispas till en glansig marängsmet. Ta ut formen  ur ugnen och sprid ut marängen som ett täcke över rabarbern och hallonen och toppa med flagad mandel eller kokosflingor.
Sänk ugnen till 175 och grädda ytterligare ca 5 min, eller tills marängen får färg. Dock inte så mycket att den blir bränd.
Ät som den är eller servera eventuellt med vaniljglass eller Smetana.

Smaklig fika!

***

2 kommentarer:

Hovkonditorn sa...

Alla rabarberrecept är så välkomna. Jag kan inte få nog av rabarber :)

Åsa sa...

Hovkonditorn - Skönt att äntligen ha en "själsfrände" när det kommer till rabarber :)

Related Posts with Thumbnails