Trots att jag dagligen äter linfrön, oavsett det är i gröten eller på sojayoghurten, är det sällan jag byter ut mot psyllium- eller chiafrön. Alla vilka i okrossad form är en typ av naturligt bulkmedel och får så att säga ett växtslem omkring sig i kontakt med vätska. Att jag hållit mig ifrån så länge att göra chiapudding har kanske att göra med minnet från tiden då jag jobbade på ett äldreboendesom. En av de boende blandade varje dag det där speciella pulvret i juicen och drack hen inte upp tillräckligt fort blev det en enda stor geleklump i glaset. Hua.
Men jag är inte den som är den att testa för mig nya saker och nu var tiden kommen. Jag gjorde slag i saken och blandade mig en variant på Hovkonditorns chiapudding med banan och jordnötssmör. Redan på kvällen visste jag att min frukost skulle bli något utöver det vanliga. Det blev så gott! Galet mycket godare än den till synes bruna och tråkiga sörjan i skålen.
Chiapudding med banan
1 port
1 banan
1 tsk tahini
2 msk chiafrön
1/2 tsk agavesirap
1 liten nypa salt
1,5 dl hasselnötsmjölk
Mosa bananen med gaffeln och rör ut tahini ordentligt. Rör i agavesirap, en uns salt och blanda sen ut allt med hasselnötsmjölk. Låt stå i kylen över natten och ät till frukost. Toppa ev med blåbär, hallon, bitar av en nektarin eller annan god färsk frukt/bär av egen smak.
I efterhand kan jag konstatera att agavesirap förmodligen inte behövdes då både hasselnötsmjölk och banan är rätt så sött. Måste pröva med kokosmjölk också! Och med andra frukter och bär.
Smaklig spis!
***
1 kommentar:
Roligt att du gjort chiapudding och att blanda i tahini blir säkert också gott! Ha en fin fortsättning på söndagen.
Skicka en kommentar