söndag 7 juli 2013

Från Chia Pet till chiapudding

Häromdagen då jag jobbade med inlägget om te och Bircher-müslin (ja, "jobbade med", för det tar sin lilla tid att skapa inlägg. Särskilt då jag aldrig kommer ihåg det rätta namnet och måste fundera ett tag, googla runt, för att till slut hitta svar) blev jag naturligtvis sugen på att göra den müslin igen. Men jag har inga ingredienser till den hemma annat än äpple. Så då gjorde jag istället en annan grej som jag varit lite nyfiken på sedan jag kikat runt bland Hovkonditorns alla fina och lockande puddingar och annat hon gjort med chiafrön. Ja, chia är ju som alltid på tapeten men numer i en annan form och definitivt mer smakfull än den jag främst förknippar ch-ch-ch-chia med.


Trots att jag dagligen äter linfrön, oavsett det är i gröten eller på sojayoghurten, är det sällan jag byter ut mot psyllium- eller chiafrön. Alla vilka i okrossad form är en typ av naturligt bulkmedel och får så att säga ett växtslem omkring sig i kontakt med vätska. Att jag hållit mig ifrån så länge att göra chiapudding har kanske att göra med minnet från tiden då jag jobbade på ett äldreboendesom. En av de boende blandade varje dag det där speciella pulvret i juicen och drack hen inte upp tillräckligt fort blev det en enda stor geleklump i glaset. Hua.

Men jag är inte den som är den att testa för mig nya saker och nu var tiden kommen. Jag gjorde slag i saken och blandade mig en variant på Hovkonditorns chiapudding med banan och jordnötssmör. Redan på kvällen visste jag att min frukost skulle bli något utöver det vanliga. Det blev så gott! Galet mycket godare än den till synes bruna och tråkiga sörjan i skålen.

Chiapudding med banan
1 port

1 banan
1 tsk tahini
2 msk chiafrön
1/2 tsk agavesirap
1 liten nypa salt
1,5 dl hasselnötsmjölk

Mosa bananen med gaffeln och rör ut tahini ordentligt. Rör i agavesirap, en uns salt och blanda sen ut allt med hasselnötsmjölk. Låt stå i kylen över natten och ät till frukost. Toppa ev med blåbär, hallon, bitar av en nektarin eller annan god färsk frukt/bär av egen smak.
I efterhand kan jag konstatera att agavesirap förmodligen inte behövdes då både hasselnötsmjölk och banan är rätt så sött. Måste pröva med kokosmjölk också! Och med andra frukter och bär.

Smaklig spis!

***

1 kommentar:

Hovkonditorn sa...

Roligt att du gjort chiapudding och att blanda i tahini blir säkert också gott! Ha en fin fortsättning på söndagen.

Related Posts with Thumbnails