fredag 19 juli 2013

(spetsad) Rabarberdrink

Tidigare i våras råkade jag få syn på ett recept på Spiked Sparkling Rhubarb Lemonade (vilket visade sig komma från den här sidan). Nu har jag visserligen lovat att inte göra något sött av mina rabarber i år men att koka lite saft att ha i drinken fick passera söt-radarn för den här gången. Eftersom gin inte är min favorit direkt så jag tog vodka istället.
Funderar på att göra rabarbermargarita också vilket jag tror kommer smaka alldeles förträffligt bra. Om bara det blir så där varmt och soligt som det ibland faktiskt kan bli här sommartid. Även om det kan vara svårt att tro i dessa regnruggiga dagar.*

Eftersom jag har en del måttsatser av amerikansk modell använde jag ursprungsreceptet men har nedan skrivit om måtten till dl och cl.
1 cup = 2,366 dl som jag avrundat till 2,5 för enkelhetens skull. Vill du veta exakta mått så använd gärna måttomvandlaren jag har allra längst ner på sidan.

Spetsad rabarberlemonad
drygt 1 liter/ till 6 drinkar

1 liter rabarber i bitar (4 cups)
7,5 dl vatten (3 cups)
2 dl socker (3/4 cups)
citronzest av en halv citron
3 kvistar färsk mynta (ej pepparmynta)
2,5 dl pressad citronjuice (1 cup)
5 dl sodavatten (2 cups)
18 cl gin/vodka (6 ounces)

Skär rabarberstjälkarna i bitar och lägg i vatten tillsammans med socker, citronzest och mynta. Koka upp och sänk sedan värmen. Låt sjuda i 20-30 minuter.
Låt rabarbermixen svalna och sila sedan ut all vätska i en bunke. Var inte rädd att pressa och nästan som mosa rabarbermixen ordentligt i silen så att så mycket vätska som möjligt kommer ur.
Rör sedan i citronjuicen och sodavattnet. Hit har du en supergod och läskig alkoholfri lemonad att svalka med.

För den barnförbjudna varianten så spetsa den med gin (eller vodka om du som jag inte är särskilt förtjust i gin).

Lägg is i glasen häll över rabarberdrinken och toppa med några färska myntablad. Klart!
Skål!
***

* Sista veckan i juni, då jag kokade saften, regnade det en del och var lite småkyligt. Sedan kom två veckor med riktigt fin sommarväder. Men säg det som varar för evigt. Efter det kom blåst, mulet och rätt så halvdant väder. Nu däremot, förutom friska vindar, verkar här nu vara klassiskt högsommarväder.

6 kommentarer:

Kim sa...

Ja tack, jag tar en sån!

...rabarbermargarita... oj oj.

Fröken Dill sa...

Drinkar med rabarber verkar vara lite av sommarens grej. Jag har inte hunnit testa ännu, men har gott om rabarberstjälkar kvar. Man ska visst egentligen inte skörda efter midsommar, men min rabarberplanta är gigantisk så den tål nog lite nallande...

Kristiina sa...

Har aldrig druckit drinkar....kanske man skulle börja....såg väldigt gott ut...

Åsa sa...

Kim - Rabarbermargarita var nog den godaste drinken av dem alla! Helt klart värt att blanda :)

Frökan Dill - Ja, vi kan ju inte baka rabarberpaj i all evighet. Måste använda rabarber till mer än så ;)

Kristiina - Njae, drinkar är inte riktigt min grej. Tycker ofta de är för söta (gillar inte saft så mkt heller) men en syrlig kall drink med vodka eller tequila är aldrig fel en varm sommarkväll :)

tina sa...

Bläddrar tillbaka och önskar så att jag hittat den här tidigare i sommar medan jag fortfarande hade rabarber att tillgå, låter ljuvligt gott sådana här varma kvällar.

Och tack för senast (och för körsbären!) det var fint att ses. Kram

Åsa sa...

tina - Åh, jag som fortfarande har rabarber där ute. Och mynta. Du skulle tagit med dig ändå!
Den blev helt klart mycket godare än jag trodde. Har aldrig kokat "saft" tidigare (bara tittat på när mamma kokat litervis av vinbärssaft).

Tiden går fort så det är snart maj/juni 2014 och åter rabarberpremiär ;)

Related Posts with Thumbnails