lördag 13 juli 2013

En påse lördagsgodis och två kakrecept

Här kommer bokstavligt talat en påse lördagsgodis. Fast egentligen var det inte lördag då jag gav bort påsen utan en helt vanlig veckodag. Minns inte längre vilken av de fem men däremot minns jag det var 2010 och dagen då jag mötte Anne för första gången irl. In real life. I verkliga livet (trodde för övrigt aldrig jag skulle komma att använda mig av detta språkliga gissel irl men det var innan jag skaffade mig vänner och bekanta nätledes om uttrycket tillåter). Och hennes första son T som var ett år då och nu hunnit bli storebror och allt. Kakorna fick agera färdmat åt dem när de reste hem igen.

Grunden är den samma; smör, solrosolja, socker och mjöl, och jag har gjort otaliga varianter på småkakor av den. Har bytt ut en del av mjölet mot havregryn/dinkelflingor. Testat med andra mjölsorter, olika typer av socker, smaksatt med kakao, lakrits, citron, anis och en gång gjorde jag till och med småkakor med curry och banan. Har också gjort med mindre socker i och ja, variationerna är oändliga.
Receptet är också enkelt att halvera eller dubbla så nedan kommer två olika varianter på vardera halva av grundreceptet.
Småkakor med hasselnöt och dinkel
15-20 st

50 g smör, KRAV
1/2 dl solrosolja
3/4 socker, KRAV
1 liten nypa salt
1/2 tsk Bourbon vaniljpulver, KRAV
1 dl hasselnötsmjöl, eko
1/2 dl dinkelflingor, KRAV
ca 1-2 dl mjöl (tills det blir en "rullbar" smet)

Blanda smör, olja och socker. Vispa tills det blir lite vitare i färg och nästan fluffigt. Blanda kryddningen med hasselnötsmjölet och dinkelflingorna och rör i smörsmeten. Blanda till sist i mjölet. Inte allt på en gång. Här kan mängden variera en del från gång till gång. Smeten ska bli rullbar men inte alls för torr. Man blir alltså lite kladdig om fingrarna men inte helt nersmetade. Efter hundratals, säkert tusentals, rullade små kakbollar lär man sig "känna" smeten.
Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och grädda mitt i ugnen på 180 grader i ca 10 min. Låt svalan på galler.


Småkakor med dinkel och kokos
15-20 st

50 g smör, KRAV
1/2 dl solrosolja
3/4 socker, KRAV
1/2 tsk vaniljpulver, eko
1 dl dinkelflingor, KRAV
1/2 dl riven kokos, eko
ev 1/2-1 tsk lakritspulver
ca 2-3 dl vetemjöl (tills det blir en "rullbar" smet)

Blanda smör, olja, socker och vaniljpulvret. Rör sedan ner dinkelflingor och riven kokos. Vill du smaksätta med lakritspulver så blanda det först med 1 dl av vetemjölet och sen i smörsmeten.
Rör i vetemjöl tills smeten blir lagom fast till att rulla bollar. Den ska absolut inte vara så fast som en smördeg eller så utan fortfarande väldigt mjuk och formbar. Bara den inte är för kladdig.
Rulla ungefär matskedsstor smet till en boll och lägg på bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda mitt i ugen på 180 grader i ca 10-15 min. Lite varierande beroende på ugn.
Låt svalan på galler.


Smaklig fika!

***

*Ursprung: Påbörjad 4 november 2011

3 kommentarer:

Kim sa...

Det är många ord och uttryck jag aldrig trodde jag skulle säga högt. I Ärr Ell är ett av dessa.
Småkakor däremot, det har jag alltid gillat :)

Hovkonditorn sa...

Verkar vara ett bra recept som går att variera. Ha en fin söndagskväll!

Åsa sa...

Kim - Småkakor är liksom aldrig fel.
Haha, har inte riktigt nått dit. Än. Höll på att bita av mig tungan en gång då jag var nära att säga precis så. Vad tusan säger man egentligen? Finns det ens ett bra svenskt ord/uttryck för det? I Ärr Ell (tränar högt här hemma först ;) )
Folk har ju länge träffats genom annonser men det har alltid varit så starkt förknippat med dejting. Fenomenet att "mötas" via nätet med andra människor än i dejtingsammanhang är fortfarande så stort för mig att riktigt kunna smälta. Njuter dock varje sekund av att möjligheten finns :)

Hovkonditorn - Mitt (nästan) allra bästa kakrecept (grundat på mitt allra bästa som jag fortfarande inte bloggat om!) Kan ibland bli rätt så spröda och smular sig så jag gör de ganska så små.

Related Posts with Thumbnails