söndag 28 juli 2013

Så kom då regnet till slut

Äntligen! Igår fullkomligt bombarderades stan av tunga regndroppar och gissa om Tor jobbade för högtryck under morgontimmarna. Det dundrade på som bara den där uppe i himlen.

Nu var det bara tre veckor sedan det regnade men ihop med det soliga och varma vädret har det börjar torka ut lite här och var ute i naturen. Fler träd och buskar har börjat gulna och det växterna i odlingslotten ser svaga ut.
Fram till strax efter nio på morgonen hade det kommit 35 mm och när jag kikade på eftermiddagen mätte vattnet 42 mm i regnmätaren. Även idag har det regnat men inte alls i samma omfattning som igår.
Välbehövligt. Trots att det för många innebär frånvaro av strandhäng.
Bilden är tagen nästan på dagen för två år sedan med
regn ungefär i samma intensitet som igår (lördag 27 juli 2013)
På tal om odlingslotten så är där en hel del som är annorlunda i år. Dels på grund av den kalla våren och dels på mänsklig inverkan. Då tjälen vägrade släppa taget, samtidigt som solen gassade på, torkade helt enkelt en del växter bort i år och andra är mycket klenare än vanligt. Mest märkligt är dock mina smultronplantor vilka jag haft alla år (ej de sticklingar jag planterade för ett par år sedan) som verkar vara puts väck. För precis som jordgubbsplantorna har de som torra och knotiga stubbklumpar som inte försvinner helt utan finns kvar hela året. De torra löven river jag bort under första vårrensningen.
I år fanns inga av de två smultronstubbklumparna kvar.
Plantorna är klenare och bara enstaka blomma har synts till i år.
Kanske har smultronplantor en bestämd livslängd? Att den helt enkelt bara givit upp och förmultnat sig själv. Även den lilla smultronplantan längst ner och längs gångbanan är också borta. Den har förvisso "ersatts"  med en jordgubbsplanta. Märkligt bara att det inte är ngt jag själv gjort.

Dessutom har jag "fått" en liten daggkåpa nedgrävd i den fläck där grannen tagit av Campanulan. Det var ju snällt. Fint att ge och ta.
Fast jag vill inte ha daggkåpa. Har inte bett om det. Dessutom vill jag gärna själv bestämma var det är ok att både gräva upp och gräva ner växter i min odlingslott. Det är ju inte så att någon nypt ett skott eller så. Även moderplantan, ej utskotten, av liljekonvaljerna är uppgrävda.
Idioter.

Jaja. Sån är det, sa flickan och ryckte på axlarna. Efter regn kommer i alla fall solsken.

***

2 kommentarer:

Fröken Dill sa...

Efter långvarig torka är rejält med regn verkligen välkommet. I natt förväntas det komma hit till Stockholm och uppe i Roslagen. Bra, för växtligheten har törstat.

Åsa sa...

Fröken Dill - Verkligen välbehövligt. Det är ändå så mkt som förstördes i våras så jag har inte brytt mig om att springa upp och ner med fyllda vattenkannor. Det får bli som det blir tänker jag. En annan sommar var det tvärtom och växter nästan ruttnade bort istället.

Hoppas ni får en ordentlig dusch ni med!

Related Posts with Thumbnails