tisdag 2 juli 2013

Te, iste och rooibos

Torkan i våras är som bortglömd. Värmen likaså och här regnar det med jämna mellanrum. Det blåser som tusan medan det ena mörka molnet efter det andra tornar upp sig på himlen. Iste är väl inte riktigt det en längtar efter att svalka sig med nu, utan kurar snarare i soffan med raggsockor på och kupar händerna om stora varma tekoppen. Hur som helst så funkar te i alla väder.

Det känns som evigheter sedan Som om det vore ett annat liv. Tiden då jag sov över hos syrran. Hon som flyttat till stan långt före mig. Vår favoritsysselsättning var att åka till stora mataffärer och handla. Sen lagade vi mat i hennes stora kök och drack kannor med iste. Eller ja, laga mat är kanske att ta i för vi vispade bara Liptons färdiga iste-mix med vatten och ställde i kylen. Jag har skrivit om detta tidigare men vi värmde också Findus frusna potatiskroketter i ugnen/stekte i stekpanna och vispade vi ihop Blå Bands bearnaisesås. Jåsåatte. Det var då det.

Fast vi var egentligen rätt om oss och kring oss i köket ändå. Vi bakade bröd och bullar, gjorde kryddsmör till den stekta lövbiffen, skar grönsaker och rev morötter till salladen, testade för oss nya maträtter som nasi goreng och annan asieninspirerad mat. Och så gjorde syrran müsli på "ursprungligt vis" som hon lärt sig då hon bodde och jobbade i Schweiz. Bircher-Benner muesli. Tänk så före vår tid vi var ändå ;) Utan att veta om det. Raw food så det stod härliga till.
Och inte visste vad gojibär, incabär, chiafrön och macca var. Inte heller pratades det om antioxidanter, fria radikaler eller supermat men det räckte gott och väl med rivet äpple, hackade nötter och russin i. Varianter på Birchermüsli finns här och här och här.

Ja just ja, det var ju det med iste. För en som jag, som trots allt inte är särskilt förtjust i saft och allt för söta drycker, finns det ändå en grej man kan göra med te.

Fyll så många tesilar du har med rooibos och stoppa i en kanna med vatten. 
Låt dra. 
Länge. 
Gärna i kylen under natten. 

Svårare än så är det inte. Gott och svalkande.
Rooibos med smak av Smultron & fläder passar bra för ändamålet och är en av mina favoriter. Dock är Kalabria för närvarande etta på min te-lista tätt följt av Blåbär & lingon
Vill man gå vidare att göra "riktigt" iste är det såklart bara att tillsätta socker och citron. Teerna finns för övrigt hos Indiska Thé & Kaffemagasinet.
Nu använder jag även detta te till mina smoothies som variation till hasselnötsmjölk, sojayoghurt och till de frukterna/grönsakerna jag använder som behöver mer vätska än andra. 
 
Skål!

***

3 kommentarer:

em sa...

Hua för liptons sötade!
Jag är stor iste fantast - men jag vill ha starkt svart te. Gärna solte.
Margaretha

Nässelblom och choklad sa...

Kul att läsa om din och systerns matlagning. De äldre inlägget har jag missat trots att jag alltid brukar läsa här hos dig. Tänk att en kanna iste kan starta så mycket minnen - fint!

Åsa sa...

Margaretha - Ja hua! Lägger sig som ett klibbigt lager i munnen och på tänderna. Gillar inte svart te så mycket så det bästa med att göra själv är ju att man då också kan välja tesort själv.

Nässelblom och choklad - haha, ja så mycket som jag pladdrar här missar jag till och med själv vad jag redan skrivit. Höll till och med på att skriva nu som om att jag inte berättat tidigare, men någonstans i bakhuvudet hade jag för mig jag postat det. Fick söka i min egen blogg!

Related Posts with Thumbnails