onsdag 3 juli 2013

Tunna rödbetsskivor och getfeta

Nu börjar årets första skörd av rödbetor dyka upp. En del så små och oförskämt dyra att jag faktiskt lämnat kvar dem i butikshyllan men förra veckan hittade jag ett par riktigt fina ekologiska rödbetor på Ekostore, som inte längre har någon egen hemsida men väl en egen fb-sida. Vanligtvis brukar jag äta säsongens färska rödbetor kokta och servera med enbart smör och salt. Eftersom jag inte har smör hemma så blev det en annan säsongspremiär i år. En slags vegetarisk carpaccio. Dock kunde jag inte stå emot ostsuget längre än två veckor så ett paket av Zetas Getfeta åkte med hem i matkassen en dag.

Tunna rödbetsskivor och getfeta
1 port

2 medelstora ekologiska rödbetor
ca 50 g getfeta
olivolja, ekologisk
flingsalt

Skala och hyvla rödbetorna med hjälp av en osthyvel. Koka rödbetsskivorna ett par minuter. De behöver inte bli alldeles genomkokta utan låt dem ha rätt så mycket tuggmotstånd kvar. Häll av vattnet och låt rödbetsskivorna rinna av i  ett durkslag. Lägg upp på fat och varva rödbetsskivor, flinsalt, smulad getfeta och olivolja omvartannat.

Smaklig spis!

***

3 kommentarer:

Fröken Dill sa...

Jag har aldrig riktigt fallit för rödbetor, trots att jag gärna vill för de är ju så fina och kan ofta köpas närodlade. (Har aldrig lyckats odla dem själv på min nuvarande tomt, de blir bara supersmå...) Ditt recept lät ju både enkelt och extremt lockande. Det ska nog till en ost, och gärna getvarianten, för att få till det med de snygga rotsakerna...
Tänker fröken Dill

Nässelblom och choklad sa...

Så gott! Rödbetor och feta är en perfekt kombination. Härligt att årets skörd är här.

Åsa sa...

Fröken Dill - Åh, jag fullkomligt älskar rödbetor! Kombinationen med getost är helt klart oövervinnlig. Men. Jo, där finns ett men. Det är förmodligen inte förrän de senaste 10-15 åren jag äter kokta rödbetor i alla möjliga kombinationer. Innan dess var min rödbetserfarenhet i princip bara inlagda på burk.

Nässelblom och choklad - Ja allt är gott. Vilken grönsak man än får med sig hem från affären smakar bar. Spelar nästan ingen roll vad man gör med dem.

Related Posts with Thumbnails