tisdag 30 juli 2013

Bond. My name is Bönor Bond

Ibland råkar en på den lustigare skylten än den andra i mataffärerna. Om jag bara haft en fungerande mobil med kamera i (ja, det går verkligen troll i mina tekniska prylar och N9:an är för evigt död och obrukbar så jag får åter igen lita till gamla Bettan) skulle ni här fått se hur tokigt det såg ut då jag förra veckan råkade på två skyltar på hyllkanten: 

Bönor Bond och Bönor Bryt.

Det bästa var dock att bondbönorna såldes för 24:90/kg. Mycket bättre pris än de dyra för 39:90 jag hittills hittat på flera ställen och som jag faktiskt bara passerat. Än en gång fick jag klart för mig hur dyrt det är att bo och handla inne i stan. Visst kan jag cykla ut till de större matkomplexen i utkanterna av stan men det får inte plats med så mycket matvaror på cykeln så det blir allt som ofta mycket möda för väldigt lite.

Av det nästan på pricken kilot bondbönor jag plockade ner i påsen blev det knappt 300 gram gröna små mjälla godingar när allt var dubbelrensat och klart. Med dubbelrensat menar jag att bönorna först rensas ut ur de tjocka, nästan vadderade bönskidorna, sedan kokas ett par minuter så det yttre, lite hårdare och förvisso ätbara, skalet runt de illgröna fantastiskt goda bönkärnorna kan skalas bort. Detta kan med fördel göras i förväg.
Bönorna fick ligga i burk i kylen för att använda dagen efter. Lustigt nog hade under natten börjat grodda! Jag som in min enfald trodde jag "dödat" bönan genom kokningen. Outgrundliga äro växternas vägar.

Lika gott som förra året (lustigt nog postat exakt på dagen för ett år sedan) är stekta bondbönor med vitlök och olivolja, inspirerad av Hugh Fearnley-Whittingstall's brushetta med färska brytbönor, grön sparris och vitlök.

Stekta gröna bondbönor
1-2 port

ca 300 g dubbelskalade bondbönor
1 schalottenlök
1-3 vitlöksklyftor
ganska mycket olivolja
salt
svartpeppar

ett par skivor gott surdegsbröd och ev 
smulad getost eller flagad pecorino

Finhacka löken och stek på medelvärme. Mosa de gröna bönorna med gaffel, antingen direkt i stekpannan (såvida du har en utan teflon) eller på skärbrädan/i skål. Är de en aning hårda kan man grovhacka de också. Det kan bli lite torrt så var beredd med olivoljan, vilken lätt kan gå åt, och se till att inte hälla på allt för mycket olja.
Servera på ett par skivor gott bröd och toppa eventuellt med smulad getost (chèvre) eller flagad pecorino.
***
I veckan har jag ärende över till andra sidan älven och förhoppningsvis finns där fortfarande kvar Bönor Bond och då ska jag laga min kryddiga potatissallad.
Vad är din favoriträtt av bondbönor?

Smaklig spis!

***

4 kommentarer:

Fröken Dill sa...

Bondbönor och vitlök är en fantastisk kombo.
Jag jobbar, men idag skulle J åka ut till landet och skörda bondbönor. De är verkligen toppenfina i år, men man förstår att de kostar att köpa. Tar ganska mycket plats och är mycket jobb för lite bönor. Men ändå, smaken, ja det är värt jobbet!

Martina sa...

Bondbönspuré! Så gott! Mitt recept hittar du här: http://matochodla.blogspot.se/2010/08/bondbonspure.html

Kim sa...

Bästa bönan!

Åsa sa...

Fröken Dill - Ja de tar plats, både som växt och i butik för den väl inpackade lilla gröna bönan. Det går ju naturligtvis att äta utan att skala helt men de blir verkligen en delikatess helt skalade.
Hade jag haft bättre odlingsplätt skulle jag definitivt överväga att odla egna.

Martina - Åh, den gissar jag var riktigt god! Och dina smörstekta bondbönor också. Det har jag aldrig gjort. Använder bara oljor.
Däremot har jag också gjort diverse puréer och mosat ärtor/bönor i olika varianter.

Kim - Absolut!

Related Posts with Thumbnails