fredag 9 augusti 2013

Stekt zucchini med tomatsås och svarta risnudlar

När jag nyligen kokade och smakade svart thairis för fösta gången började hjärnan jobba sådär lite i bakgrunden. Anledningen var för att jag ifrågasatte mig själv om det verkligen var allra första gången. Som jag skrev då igår numera svart thairis i min ris-referenslista. Men hur har jag kunnat missa det tidigare? Har det alltid funnits svart ris att få tag på? Är "svart ris" och "svart thairis" samma sak?
Jag kan i alla fall erinra mig för två år sedan då jag för första gången stötte på svarta risnudlar och då konstaterade att det uppenbart finns svart ris (av vilket risnudlarna alltså är gjorda av och således är glutenfria). De var för övrigt mycket godare än den svarta pastan som för några år sedan kom, sågs och försvann. Pasta färgad med bläckfiskbläck var inte alls goda. Det sägs att bläckfiskbläck inte ska smaka något eller i alla fall vara "neutral" men jag tycker den pastan var jolmig.

Well, alltid är det något som upptar den stackars hjärnans tankeverksamhet. Aldrig att den vilar.
Men nu till en av veckans middagar. Trots att jag äter varm mat, även en varm sommardag, så smaksätter jag maten mycket mer med örter och mindre av t ex spiskummin, chili, diverse curryblandningar osv. Det är för övrigt ett bra knep att ta till tycker jag, att ändra smaksättningen, när en börjar bli trött på att äta "samma mat" allt för ofta.

Stekt zucchini med tomatsås och svarta risnudlar
1 port

1/2 zucchini (ca 150-200 g)
1-2 tomater
1/2 liten röd paprika
1 schalottenlök
kokosolja eller neutral olja
1/2 dl kokosmjölk (alt havregrädde)
ett par nypor oregano (ca 1/2 tsk)
en nypa salvia (lite mindre än mängden oregano)
ev en nypa timjan (samma som salvia)

salt
svartpeppar

1/2 bunt svarta risnudlar (King Soba)

Skölj och strimla zucchinin och paprikan. Skala och finhacka löken. Skölj och grovhacka tomaterna. Stek löken först någon minut så den blir genomskinlig. Lägg sedan i zucchini- och paprikastrimlorna och stek på medelvärme.
Koka upp vatten till nudlarna och koka enligt förpackningen. De behöver bara några korta minuter i kokande vatten för att bli klara.
När grönsaksstrimlorna i stekpannan börjat mjukna något så tillsätt tomathacket. Krydda och låt puttra tills allt blir "såsigare". Tillsätt då kokosmjölken och låt grönsakerna gotta till sig ordentligt.
Smaka av och krydda eventuellt mer.
Servera omgående i djup tallrik och njut.

Smaklig spis!
***

5 kommentarer:

Fröken Dill sa...

Vilken härlig färg på de nudlarna! Jag gillar inte alls pasta eller risottos med bläckfiskbläck. Svag men vedervärdig smak, tycker jag medan J gladeligen glufsar i sig och påstår att det inte alls smakar konstigt...

Kim sa...

Vad det ser gott ut! och fint hur det svarta bryts av med alla färger!

Åsa sa...

Fröken Dill - Phew, trodde nästan jag inbillade mig ang bläckfiskbläcket. Jag äter ju pasta flera dagar i veckan och tyckte bara den växte i munnen på mig.

Kim - Tack. Det är förvånansvärt enkelt att få all mat att se beige ut. Svart mat är om snäppet än värre och inte den mest fotogeniska man kan tänka sig men rött och grönt brukar se bra ut ihop. Höll på att göra röran allt för brun med kokosmjölken. Hade nog sett bättre ut utan den (fast då förmodligen inte smakat lika bra ;-) )

Kanelkaka sa...

Din pasta såg förvånansvärt svart ut på tallriken. Jag har testat spagetti gjord på svarta bönor, helt okej smak men kokta har de en färg som ser brunblaskig ut...

Åsa sa...

Kanelkaka - Ja, risnudlarna på bilden är ju inte färgade med något (som t ex pastan med bläckfiskbläck) utan gjorda av svart ris. Tappar knappt färg alls under kokningen.

Jag har också ätit spagetti av svarta bönor. Gillade dem inte alls.

Related Posts with Thumbnails