torsdag 29 augusti 2013

Ugnsrostad färskpotatis och rabarber med sparris och vitlök


När då rabarber i maten är på tapeten igen i bloggen är det lika så bra att posta denna försommarrätt.

färskpotatis
rabarber
sparris
vitlök
olivolja
salt 
svartpeppar

Kanske ingredienserna inte längre är lika aktuella som för två månader sedan men jag såg i alla fall nyligen både rabarber och färsk sparris i affären. Vet dock inte om sparrisen var svensk eller kanske spansk. Ugnsrostad färskpotatis med rabarber är vid det här laget en "gammal" rätt i Miss Meister's kök. Ibland står den som ensam rätt men oftast tillsammans med någon grön grönsak, t ex gröna bönor eller som på bilden ovan, med stekt sparris och rostad vitlök. Inget mer avancerat än så.

Vad färskpotatisen anbelangar vet jag inte varför den säljs tvättad. Känns som en extremt onödig och dyr process.
Det sägs dock att tvättad potatis är mer "lättillgänglig, aptitlig och modern". Eh, va? Knappas är det jorden som gjort att allt fler skyr potatisen som pesten, eller? Sannolikt har den sjuka kolhydratsrädslan och alla viktminskningsdieter hit och dit ett finger med i det hela. Tydligen är det också så att folk inte vill "stå och tvätta potatisar efter en heldag på jobbet".
För fort, fort, fort ska det gå. Ingenting får längre ta tid.
Tid som ingen längre har.
Vart är vi egentligen på väg i vår värld?

Enligt Svensk potatis är tydligen risken för spridning av jord till andra livsmedel i kundvagn, på kassans rullband eller i varukassen dessutom mindre nu med tvättad potatis. Kan inte påstå att jag någonsin upplevt det som ett problem när jag handlat mat. Men visst är arbetsmiljö för butikspersonalen bättre nu då de slipper jordpartiklar i näsan.
Själv önskar jag det fanns fler potatissorter (i lösvikt) i butikerna att välja mellan.

Trevlig torsdag!

***

3 kommentarer:

Fröken Dill sa...

Fast jag har hört att en del jordig potatis är först tvättad och sedan mullad i ny jord för att se jordig ut "på rätt sätt". DET är väl helt sjukt?

Kristiina sa...

Vill också ha flera sorter att välja mellan.. finns en sort fast eller mjölig...eller sedan i påsar andra sorter..tråkigt

Åsa sa...

Fröken Dill - Men är det sant??!! Det är verkligen sjukt!

Kristiina - javisst är det tråkigt med bara en eller ev två sorter. Tycker dessutom de oftast är mjöliga sorter som får mest plats.

Related Posts with Thumbnails