lördag 24 augusti 2013

Svart thairis med kokosgrädde och nektarin

När jag ska till att koka bönor, ris, matvete och vad det nu är som tar lite längre tid gör jag alltid större mängd än bara till en portion (förmodligen en självklarhet för de flesta som sannolikt inte bara lagar en-portions-mat dagarna i ända). Antingen gör jag hela rätter, vilka jag fryser in i lunchlådor, eller så fryser jag in portioner av det jag kokat för att ta fram vid annat tillfälle (då det ska gå fort). Ibland hamnar det dock oftast bara i en skål i kylen. Det betyder att jag måste göra något av det under nästkommande dagar.
Det var exakt vad jag gjorde tidigare i somras då jag kokat svart thairis.

Är det förresten skillnad på svart thairis och svart ris tro? Thairiset är hur som helst sötare och klibbigare än "vanligt" svart ris sägs det, vilket då innebär att det finns svart ris som inte är thairis. Eller?
De svarta risnudlarna jag lovordat är gjorda av svart ris. Kort och gott. Enligt King Soba innehåller svart ris fem gånger mer protein och mineraler än vanligt vitt ris och är tydligen också rikt på järn, kalcium, zink, mangan, selen och B-vitaminer. Det kan ju aldrig vara fel. Dock gissar jag på massor av kolhydrater då jag skulle kunna äta detta ris med sked, dagarna i ända!

Svart thairis med kokosgrädde och nektarin/persika
1 port

1 1/2 dl kokt svart thairis
1/2-3/4 dl kokosgrädde
1 msk riven kokos
1-2 tsk Söta geishan (Herbaria)
1 nektarin eller persika

Koka det svarta thairiset enligt förpackningen. Låt svalna. Använd företrädesvis dagsgammalt ris som stått i kylen under natten.
Rör kokosgrädden* i riset och tillsätt riven kokos och kryddan.
Toppa med en urkärnad och tärnad nektarin eller persika.

Smaklig fika/efterrätt/mellanmål

***

* hittar du ingen kokosgrädde går det lika bra att hälla av vattnet ur en burk kokosmjölk och använda den tjockare kokosgrädden som är kvar (det brukar i alla fall vara separerat i de burkar m kokosmjölk jag använt)

3 kommentarer:

Katarina sa...

Ser gott ut och har en fin färg!

Kristiina sa...

Ser lockande ut !! Färgen passar i Miss Maisters kök eller ??!!!

Åsa sa...

Hovkonditorn - Tack, ja det var gott och färgerna var än mer intensiva i verkligheten än vad som framgår av bilden (iaf i min dator)

Kristiina - Haha, eller hur :) Kan verkligen inte bli bättre.

Related Posts with Thumbnails