torsdag 1 augusti 2013

Pak choi med tofu och stekta grönsaker

Trots värmen vill jag oftast ha varm mat. I alla fall en gång om dagen. För övrigt är det om inte kall så i alla fall rumsvarm mat och mycket frukt som gäller. Den annars så vanliga varma morgongröten är mer eller mindre utbytt mot frukt, sojayoghurt och fibrer. Mellanmålen består till största delen av frukt och kvällsmaten ser ungefär densamma ut förutom att antalet koppar te minskat markant de senaste veckorna.
Dessvärre måste jag erkänna att jag fortfarande har svårt för bladgrönt och allt för mycket råa grönsaker så klassiska sallader lyser med sin frånvaro i Miss Meisters kök. Särskilt nu när rötmånaden närmar sig med stormsteg. I bloggens arkiv finns däremot en hel del salladsförslag för den som är sugen!

Här kommer idag en riktigt god och lätt sommarmiddag. Ett mellanting av lagad, varm mat och kall sallad.

Pak choi med tofu och stekta grönsaker
1 port

1 schalottenlök
2 morötter
2 tomater
100 g tofu, neutral (t ex Taifun)
1 knippe pak choi (sen lilla varianten)
1 stor näve färsk koriander
jordnötsolja eller annan neutral olja
1-2 tsk kinesisk soja
1/2 citron
ca en lillfingerstor bit färsk ingefära
chili

Skala och finhacka schalottenlöken. Trimma morötterna (och skala om det behövs) och skär i små bitar/tunna slantar. Grovhacka tomaterna. Börja med att låta löken svettas en stund i lite olja. Tillsätt sedan morötterna och stek på medelvärme ett par minuter innan tomathacket tillsätts. Rör om i stekpannan så inget bränner vid och fastnar i botten.
Rör i soja och pressad citron. Riv också en bit färsk ingefära över grönsakshacket och fortsätt stek i ett par minuter.
Skölj pak choien ordentligt och strimla grovt. Skär tofun i små tärningar och blanda med grönsakerna i stekpannan. Ta sedan stekpannan från plattan och vänd i pak choien.
Avsluta med att blanda i en stor näve grovhackad färsk koriander.
Klart att servera.

Smaklig spis!

***

Och så kan vi väl förresten enas om att blomflugor är en familj flugor dit bananflugor inte hör till. De små envetna och årligen invaderade bananflugor ingår ju i familjen daggflugor. Bästa knepet är att verkligen stänga igen kompostmaterialet. Om du som jag inte har kompost så använder en gammal yoghurtburk med lock eller en liten plastpåse med klämma till. Den metoden har hittills slagit alla skålar med vin och diskmedel!

***

3 kommentarer:

Marja - Baka Sockerfritt sa...

Vilken härlig och fräsch rätt! äter gärna själv minst en varm rätt per dag, och tycker mycket om tofu :)

Kristiina sa...

Gott !!!! :)

Åsa sa...

Marja - Gott att höra. Trodde nästan jag var själv om det i dessa varma sommartider (bortsett från alla köttstinna grilltallrikar)

Kristiina - Lustigt nog har jag alltid tidigare stekt pak choi och behandlat den mer som t ex mangold. Men den är faktiskt mer lik kinakålen som ju går alldeles utmärkt att äta rå.

Related Posts with Thumbnails