måndag 12 augusti 2013

Ugnsbakad färsk vitkål och svart thairis

Som vanligt när jag gör något jag aldrig gjort tidigare eller som det var väldigt längesedan jag gjorde, så fastnar jag i det ett tag. Är det något nytt vill jag "lära känna" råvaran eller ingrediensen. Hur tillagas den/det på bästa sätt. Hur många olika saker jag kan använda den/det till. Smakar det bra både varmt och kallt och så vidare. Är det något jag inte gjort på länge brukar jag dessutom bli överraskad om hur gott jag tycker det är och vill på något sätt ta igen all tid jag inte lagat vad det nu kan vara på så länge.
I min strävan att inte få allt för många opublicerade utkast liggande kvar i skrivbordet så blir det därför i Miss Meister's mat periodvis mer koncentrerat av en råvara/ingrediens.
I sommar är det sannolikt svart (thai)ris som fått mest plast i Miss Meisters kök.
Här i alla enkelhet tillsammans med ugnsbakad färsk vitkål.* Inte svårare än så. Toppad med olivolja, flingsalt och några skvättar hallonvinäger.

Ugnsbakad färsk vitkål och svart thairis 
1 port

1/2 (ca 300-400g) färskt vitkålshuvud
3/4 dl okokt svart thairis
olivolja
flingsalt
svartpeppar
hallonvinäger

Lägg vitkålen i ugnsfast form och skvätt över lite olivolja. Ugnsbaka den i 175 grader i ca 30-45 min. Lite beroende på storlek. Företrädesvis delas även halvan i två delar, så går det fortare.
Vitkålen kan eventuellt brännas innan den är genombakad så lägg gärna en bit folie över den, efter halva tiden.
Koka samtidigt riset enligt förpackningen.

Servera direkt och toppa med olivolja, salt och peppar och ett par skvättar hallonvinäger (eller granatäppelsirap) som är lite syrlig och passar bra till den söta kålen och riset.


Smaklig spis!

***

* Har nu finkammat bloggen i hopp om att hitta inlägg om ugnsbakad kål men förgäves. Kan inte begripa att jag inte bloggat om det tidigare. Det bara måste finnas någonstans bland inläggen.

5 kommentarer:

Kristiina sa...

Spännande med ugnsbakad kål.....svart ris ser lite konstigt ut men man vänder sig väl...är den färgat med något ??? eller hur blir den så svart???

Fröken Dill sa...

Med hallonvinäger - så SPÄNNANDE!

tina sa...

Svart thairis har jag aldrig smakat, ser onbekligen mer spännande ut än vanligt vitt. Hallonvinäger däremot, det äter jag till allt.

Åsa sa...

Kristiina - Nej, det är inte färgat (harru missat mina tidigare inlägg ;-) ), det är svart ris helt enkelt. Precis som det finns svart majs :) Och som jag lagat och bloggat om några gånger så är de svarta risnudlarna gjorda av just svart ris. Det enda färgade jag ätit är svart pasta (spagetti) som var färgad med bläckfiskbläck men som jag skrivit om det föll de mig inte särskilt mycket i smaken. Risnudlarna däremot är väldigt goda.

Fröken Dill - haha, spännande med hallonvinäger? Jag som nästan inte vågar blogga om det längre då jag skvätter dito på i det mesta jag äter :) Varmt som kallt.

tina - Wohoo för hallonvinäger! Det svarta riset ska tydligen vara värsta supermaten. Full av nyttigheter och mer likvärdigt med brunt/fullkornsris snarare än med vitt.

Kristiina sa...

Blandade nog ihop med svart pasta som du skrev om....sorry !!!adyrsh335

Related Posts with Thumbnails