onsdag 7 augusti 2013

1001

I helgen postade jag mitt tusende inlägg i Miss Meister's mat och jag vill naturligtvis tacka alla gamla och nya läsare! Ni anledningen till att jag allt som ofta stångas med att på alla sätt jag kan hålla liv i matbloggen.

Idag bjuder jag på ett stycke matbloggshistoria. Bland annat om hur mycket som har hänt på över ett halvt decennium, samtidigt som så mycket stått still. I förra inlägget visade jag originalbilden till förta bloggloggan. Tre lila gräslöksblommor. Från min lilla täppa på gården. Då hade jag ingen särskild kunskap om fotografering och ingen som helst vetskap ens av bildredigering. Tur en då har bloggsvänner som kan!
Min första blogglogga. Mitt foto och Kinnas redigering.
Då, tjugohundrasju, var min bakgrund här såklart lila. Det fanns ingen bild i bloggens header utan där stod bara, med röda versaler, bloggens namn: MISS MEISTERS'S MAT MED MERA... Ja, jag vet att jag har ett engelskt genitiv-s i namnet på min annars så svenska blogg. Kände mig väl lite internationell efter de nyss avslutade 3,5 års studier (vilka till 80 % genomförts på engelska) och kanske, kanske skulle jag börja skriva på engelska istället för svenska.

Bah.
Så lite jag visste då.

Så lite jag anade om hur ofantligt mycket tid det skulle ta att hålla sig med en matblogg. Då gällde det nämligen inte bara att spotta ur sig recept, texter, bilder och så vidare utan ett måste var att socialisera sig med de andra matbloggarna. Genom kommentarsfälten. Genom att ge och ta av varandras idéer - och självklart blogga och länka om det! Fast då var aktiviteten på både Facebook och Twitter väldigt låg och intetsägande. Idag är det annat ljud i skällan.
Min första egentillverkade blogglogga
Under 2010 fick jag möjlighet att pröva en annan kamera än min lilla Canon PowerShot A540. Hjälp, vilken skillnad! Men ack, säg den lycka som varar. Den var bara till låns. Dessutom var bildfilerna enormt stora och datorn som redan börjat kajka ur när jag kör en del program, särskilt då jag rensar, döper och arkiverar bildfilerna, trilskades än mer och det gick knappt ens att börja redigera innan den plötsligt slocknade. När tid finns har jag dock lyckats tillverka egna bildloggor. Av bilder tagna just med den lånade kameran.
Min andra egentillverkade blogglogga
Ja, för det är inte bara maten (råvaror, kryddor, tillagningssätt, köksprylar och allt som ska till för att få ihop en bloggvärd maträtt) och hyfsad matlagningskunskap som behövs för att driva en matblogg. Det krävs även teknik i form av (fungerande) dator, (fungerande) internetuppkoppling, bloggverktyg, (fungerande) kamera, bildredigeringsprogram och ja, som ni förstår finns inte alltid allt det där tillgängligt. Bara sådär.
I alla fall inte för mig. Och inte i mitt huvud.

Jag har fått lära mig allting på egen hand. Än idag har jag ingen aning om hur en får till en trippelbild på det sätt som första loggan har och kan inte mycket annat än att klippa till kanter och ändra RBG-färgerna. Typ.
Då Blogger för en tid förnyade sig (utökade bland annat sina funktioner och mallar för bloggarna) såg jag min chans att förbättra utseendet på Miss Meister's mat. Men nä. Datorn börjar naturligtvis rusa och lägger av så fort jag uppdaterade bloggen till en annan mall än den jag har nu.* Så. Trots utveckling står alltså Miss Meister's mat still på det planet.
Nuvarande bildlogga. Den fjärde i raden och tredje av mina egentillverkade
I samband med att jag hösten 2011 tillverkade en app för Miss Meister's mat började jag fnula på ännu en ny logga. Först i januari 2013 blev den offentlig. Jag hade klippt bort "med mera..." och kallar numera min matblogg för Miss Meister's mat. Från början stod "med mera..." med för jag hade tankar på något storslaget och nydanande för en matblogg och lämnade på så sätt en "öppning" för det. Men det är så tidskrävande och har inte blivit så mycket av det mina intentioner var.

Det här var alltså ett stycke "teknisk" matbloggshistoria och för att inte lämna er helt utan recept så kommer här en avslutande berättelse om alla mina, och andras, recept som finns att hitta i bloggen.
Originalbild till bildloggan till receptsamlingen
Det hela började faktiskt redan under hösten 2007 men det var först en sommar för tre år sedan som jag äntligen publicerade Miss Meisters receptsamling - ett försök till att skapa ett slags receptregister för Miss Meister's mat. Till skillnad från exempelvis kokböcker är arkiveringssättet i bloggarna nämligen kronologisk och har inget med själva inlägget att göra annat än vilken dag (och tid) det postas. Rätt så meningslös om en letar efter ett särskilt recept.
Visserligen finns taggarna till inläggen att använda och det går naturligtvis att skriva i sökrutan (i alla fall i Blogger) längst upp till vänster men flera matbloggare använder sig av ett slags receptregister i sina sidomenyer.
Min förhoppning är såklart att receptsidan ska underlätta letandet. Då jag är lika indoktrinerad som de flesta andra av det vanligen kategoriserade maträtter som t ex fågel, fisk, vegetariskt osv, har jag dock haft svårt att hitta egna kategorier (och därav de oändligt många taggar). Allt här är ju som bekant vegetariskt. Har försökt dela in maten efter underrubriker som följer:

Grönsaker
Böner, linser, tofu och ägg
Ris, pasta, potatis m.m.
Soppor
Sallader
Smårätter, röror och såser
Frukt bär och frukost
Efterrätter

Har testat andra indelningar men hur jag än vrider på det så får det trots allt vara så här ett tag till. En lista med vissa restriktioner. För där finns både pasta och linser under rubriken Grönsaker och naturligtvis grönsaker under alla övriga rubriker.
Smaklig spis önskar jag hur som helst er alla ska få!


Tack alla läsare av 
Miss Meisters mat!
 ***

*och dessvärre har jag upptäckt att den automatiska konverteringen av de äldre inläggen inte ser särskilt smickrande ut längre och det är till exempel allt för många inlägg med orimligt stora tomma stycken mellan bilder och textavsnitten. Dessvärre har jag hittat inlägg där mina bilder helt saknas! MINA EGNA bilder. Det är hur konstigt som helst. 

Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails