torsdag 5 september 2013

Sötpotaissoppa med stekt kastanjesvamp

Våren var iskall men solig och tjälen höll länge ett hårt tag om jorden. Sen kom till slut regnet och fuktade den uttorkade jorden. Och sist men inte minst kom även värmen. Efter ett kort infall av kallare luft värmer nu solen igen från en rätt så blå och molnfri himmel. Jag som äntligen fattat att det är sommar och fyra dagar i bikini vid vattnet är inte illa pinkat ändå för en som varken har semester eller gillar sommaren särskilt mycket. Nu däremot vill jag bara ut och ligga på de karga klipporna. Känna saltvindarna och simma i havet. Men ack. Inget bad, ingen cykling, ingen fysisk aktivitet. Gah, håller på att bli galen av träningsförbudet efter op.  Minns inte när jag var såhär långvarigt fysiskt inaktiv senast. Har mer ont i armar och ben nu efter träning. Kroppen är stel och stramar för minsta rörelse. Känns som jag plötsligt blev dubbelt så gammal.

Nåja, det är bara en tidsfråga innan en på allvar får kura under en tjock filt i soffan och med bra bok i handen. Och vad passar väl bättre då än värmande soppor. Dagens soppa kokade jag förvisso tidigare i somras och jag hade kommit över en ask ekologisk kastanjesvamp. Hrm, vad är kastanjesvamp? De såg ut som vanliga vita champinjoner, vilka säljs i de flesta butiker, fast med en brun sammetslen (fast lite klibbig) hinna på hatten. I övrigt ingen skillnad från vanliga vita champinjoner.

Sötpotatissoppa med svamp
2 port

1 stor sötpotatis
3-4 kastanjesvampar
1 schalottenlök
2 1/5-4 dl grönsaksbuljong
ev kokosmjölk/havregrädde
salt
svartpeppar
ramslök, torkad
koriander, färsk

Skala och skär sötpotatisen i stora bitar. Koka i ca 10 min. Under tiden kan svampen förberedas. Häll av vattnet men spara gärna och använd till buljong/att späda ut med. Själv gör jag gärna ett par extra dl så jag har att späda ut med än att det blir för tjockt och nästan mer som puré än soppa.

Putsa och skiva svampen och stek den i torr stekpanna tills den börjar vattna sig. Skala Skala och finhacka under tiden schalottenlöken.
Tillsätt sedan olja och den hackade schalottenlöken ett par minuter på medelvärme. Ställ åt sidan.
Mixa sötpotatisen i kastrullen med mixerstav. Tillsätt buljongen men ta inte allt på en och samma gång. Späd och mixa soppan tills du får den konsistens du vill ha. Mixa eventuellt i någon dl kokosmjölk eller havregrädde. Smaksätt med salt, svartpeppar och torkad ramslök.

Lägg den stekta svampen i botten av en tallrik och häll över soppan. Toppa med färsk koriander. Servera tillsammans med hembakat bröd.
Blir det för mycket med sötpotatis i både soppan och knäckebrödet så går det naturligtvis bra med i princip vilket bröd som helst.

Smaklig spis!

***

1 kommentar:

Kristiina sa...

soppa är alltid gott oh så tröstande....krya på dig och vi ses....

Related Posts with Thumbnails