onsdag 25 september 2013

Stekt jordärtskocka och kålrabbi

Det ska erkännas att jag varit väldigt restriktiv vad gäller jordärtskocka sedan jag för snart två år sedan råkade ut för en överdos av inulin. Men nu är det så himla gott med jordärtskocka att jag faktiskt slog till med ett par små godingar. För att vara på den säkra sidan fick inte jordärtskocka spela huvudrollen i rätten. Det gjorde däremot kålrabbin. Plötsligt blev jag dessutom extremt fettsugen (nä, det var ingen som sög fett ur mig utan jag blev helt enkelt sugen på väldigt fet mat) så jag mixade ihop den fantastiskt goda och superdupersnabba majo, vars recept ni hittar här.
Inte nog med att både kålrabbin och jordärtskockorna var inhandlade på Bondens marknad i Haga, jag hade dessutom lyxat till det med ett rågsurdegsbröd från bästa kvartersbageriet Boulangerie Ducoin.

Stekt kålrabbi och jordärtskocka
1 port

1/2-3/4 av en ganska stor kålrabbi
2-3 små jordärtskockor
1 msk olivolja
flingsalt
timjan
ramslök, torkad

Skala och skär jordärtskockorna och kålrabbin i ganska tunna skivor. Stek på medelvärme i olivolja tills de börjar få färg. Salta och krydda med torkade örtkryddor (har du hemma så tillsätt istället färska örtkryddor på slutet). Tänk på att den torkade ramslöken ska i precis alldeles på slutet då den, till skillnad från de flesta andra torkade kryddor, tappar smak om den får gå med för länge.
Servera gärna de stekta grönsakerna med en skiva rågsurdegsbröd och hemmagjord snabbmajo.
Smaklig spis!
***

2 kommentarer:

Kim sa...

Hur många gånger har jag inte tänkt att jag ska gå till det bageriet?! Det är väl nästan ett måste för att bli äkta maj-bo att stå där och köa en lördagsmorgon?

Åsa sa...

Kim - haha, ja det är det verkligen. Lika bra att ställa klockan på lördag och vill du vara extra hip är du där ca 06:40 så har de ev chans på att vara först i kön dessutom (de öppnar 7). Tydligen en sport bland hipsterkillarna i området numera. Annars lång kö fram till 9-tiden då det börjar mattas av

Related Posts with Thumbnails