fredag 3 januari 2014

Nyårets färgglada kålsallad

Kanske inte 50 nyanser men närapå i alla fall. Av grått. Inte undra på att krukväxterna kroknar och tynar bort i detta dunkel. Nästan att ej själv håller på att göra detsamma. Tur det finns färgglad mat att muntra upp sig med då. Grönkål, rödkål och apelsin i en salig blandning.
Tror jag var närapå den enda vakna i hela stan i onsdags morse, förutom djurskötaren och en husse med lunkande hund. Med tanke på det annars så blöta och gråa väder vi förärats med är jag glad jag var ute så tidig trots allt. Skulle naturligtvis joggat om det inte vore för det att ett par glas bubbel runnit ner genom strupen, dessutom ganska sent kvällen innan, och med bara några få timmars sömn i kroppen så fick en rask promenad duga. Väl hemma blev det till att förbereda och fixa årets första kålmiddag.

Färgglad kålsallad
2 port

200-300 g rödkål
100 g grönkål
1 apelsin
1 blodapelsin
2 msk god olivolja
flingsalt (ev med citronsmak)
svartpeppar
Lime & Mint från Santa Marias more.
   (eller kryddpeppar och oregano)

Skölj och riv grönkålen grovt.
Strimla rödkålen ganska tunnt. Enklast är att hyvla med hjälp av en mandolin.
Krama och massera in olivojan i kålen med händerna. Salta och peppra.
Fortsätt krama och massera kålen lite till och smaksätt med lime & mint, vilken inte längre verkar finnas kvar i sortimentet så det blir gott med t ex kryddpeppar (bör rostas mortla först) och lite oregano.
Skär skalet av apelsinerna och skär/riv dem i bitar.
Häll över apelsinsaften från skärbrädan och vänd i apelsinbitarna i kålblandningen.
Låt stå framme en stund och dra.

Smaklig spis!

Morgonstund har sannerligen guld i mund.
* * *

7 kommentarer:

em sa...

Det både ser gott ut och låter gott, fast jaginte är särskilt förtjust i grönkål.
Kryddpeppar däremot är jag astorkonsument av, men har aldrig rostat den. Det måste jag prova!
allt gott!
Margaretha

Fröken Dill sa...

Så här års får man lapa i sig den lilla sol som eventuellt finns... Härlig kålsallad!!!!!

Millas Hälsoblogg sa...

Tack behövde precis denna inspiration på sallad:)

Nässelblom och choklad sa...

Jag och min yngre dotter tillhörde nog de få som var vakna tidigt här i stan :). Hon vaknar alltid tidigt även om hon är stor nu, jag sover inte heller särskilt länge. Perfekt energigivande kålsallad du gjort. Färgerna är en energikick i sig och kål är verkligen nyttigt och gott. Perfekt med apelsin som ger sådan frisk smak. Har gjort en variant med grönkål, men så här blev det extra vackert! Ser jätterhärligt ut på dina foton! Kram Eva

Åsa sa...

Margaretha - Har du testat? Om inte för smaken skull så går det lättare att mortla kryddor om de rostas först. De blir som sprödare och skvätter inte iväg ur morteln. Tycker jag i alla fall. Tur också att grönkålen går att låta bli eller byta ut mot något du gillar.

Fröken Dill - javisst. Nu har jag nog inte sett solen sedan den där tidiga nyårsmorgonen. Mycket grått och en hel del regn. Men efter regn kommer... sallad ;)

Millas hälsoblogg - Vassego!

Eva - Vanligtvis är jag ingen morgonmänniska av rang men får jag bara sova ordentligt under natten så. Då händer det att jag bara måste ut och njuta. Lite speciell känsla att var ensam på välbekant och annars så livlig plats.

Den turkosa skålen gör nog sitt också att färgerna nästan som lyser av sig själv. Gillar det råa så jag får tugga och inte bara svälja ner allt av bara farten. Att låta det ta lite tid att äta.
Kram!

Åsa sa...

Margaretha - Har du testat? Om inte för smaken skull så går det lättare att mortla kryddor om de rostas först. De blir som sprödare och skvätter inte iväg ur morteln. Tycker jag i alla fall. Tur också att grönkålen går att låta bli eller byta ut mot något du gillar.

Fröken Dill - javisst. Nu har jag nog inte sett solen sedan den där tidiga nyårsmorgonen. Mycket grått och en hel del regn. Men efter regn kommer... sallad ;)

Millas hälsoblogg - Vassego!

Eva - Vanligtvis är jag ingen morgonmänniska av rang men får jag bara sova ordentligt under natten så. Då händer det att jag bara måste ut och njuta. Lite speciell känsla att var ensam på välbekant och annars så livlig plats.

Den turkosa skålen gör nog sitt också att färgerna nästan som lyser av sig själv. Gillar det råa så jag får tugga och inte bara svälja ner allt av bara farten. Att låta det ta lite tid att äta.
Kram!

Åsa sa...

Margaretha - Har du testat? Om inte för smaken skull så går det lättare att mortla kryddor om de rostas först. De blir som sprödare och skvätter inte iväg ur morteln. Tycker jag i alla fall. Tur också att grönkålen går att låta bli eller byta ut mot något du gillar.

Fröken Dill - javisst. Nu har jag nog inte sett solen sedan den där tidiga nyårsmorgonen. Mycket grått och en hel del regn. Men efter regn kommer... sallad ;)

Millas hälsoblogg - Vassego!

Eva - Vanligtvis är jag ingen morgonmänniska av rang men får jag bara sova ordentligt under natten så. Då händer det att jag bara måste ut och njuta. Lite speciell känsla att var ensam på välbekant och annars så livlig plats.

Den turkosa skålen gör nog sitt också att färgerna nästan som lyser av sig själv. Gillar det råa så jag får tugga och inte bara svälja ner allt av bara farten. Att låta det ta lite tid att äta.
Kram!

Related Posts with Thumbnails