måndag 28 januari 2008

Jordärtskock- och palsternacksoppa


Hittade ett recept på en jordärtskocksoppa i en tidning förra veckan. Nu var det visst fisk och räkor inkluderat vilket jag helt uteslutit. Jag har inte kokat buljongen ens med räkskal i. Vitt vin skulle det vara också vilket även det är uteslutet. Det har å andra sidan inte att göra med om huruvida jag dricker vitt vin eller ej men hade inget hemma. Det ösregnade ute och jag hade ingen större lust gå iväg då till Systemet, bara för 2 dl vitt vin. Däremot har jag lagt till en palsternacka. Lite modifierat blev det till slut såhär:Jordärtskock- och palsternacksoppa
4 port

1 gul lök
1/4 purjolök (vita delen)
10g smör
1,2 liter vatten
6 vitpepparkorn

300 g skalad jordärtskocka
100 g skalad palsternacka
1 syrligt äpple
salt


Hacka löken fint och smält tillsammans med lite smör i en stor kastrull. Slå i vatten och vitpepparkornen. Koka upp och sänkt värmen för att låta sjuda i 10-15 minuter. Skala och skär under tiden jordärtskockorna och palsternackan i skivor. Skala, kärna ur och skär äpplet i klyftor. Sila buljongen och lägg i rotsakerna och äppelklyftorna. Koka upp och sjud i ca 20 minuter eller tills rotsakerna är mjuka. Smaka av med salt och mixa och soppan är färdig. För en tjockare och krämigare puréliknande soppa minskar du antingen på vattenmängden eller ökar på vikten av jordärtskockor och palsternackor.


Smaklig spis!

4 kommentarer:

Nässelblom & choklad sa...

Jordärtskockssoppa tillhör mina favoriter. Borde passa bra ihop med palsternacka. Soppa är så gott och passar så bra när vindarna viner utanför fönstret.

Kinna sa...

Om man inte har vin som ger syra kan man använda lite vinäger eller citron för att få en fin brytning. Jag hade inte heller åkt till systemet om jag varit i dina kläder. =)

görel sa...

Äpple i var ett nytt grepp! Det måste jag prova. Är annars ett stort fan av jordärtskocka och palsternacka annars.

Åsa sa...

nässelblom & choklad - ja, den värmer gott när man är fullt påpälsad och ändå sådär genomfrusen som man lätt blir i detta ruggiga väder. Blev en ganska mild och len soppa men ändå med mycket smak.

kinna - Aha, jag stod faktiskt med en citron i handen men tänkte att äpplet var ju syrligt så det räcker... Ville bara smaka på hur denna blev först.

görel - javisst! Äpple är nog en lite underskattad frukt att ha i maten. Konstigt nog åt jag mer frukt i maten när jag åt kött och fisk än vad jag gör nu. Till denna soppa kan man koka med räkskal i buljongen och sedan ha i både räkor och fisk, kolja tror jag det stod från början.

Related Posts with Thumbnails