torsdag 10 januari 2008

Palsternacka med smak av pepparrot och vitlökDet är väl ingen som missat Sveriges nyaste coolaste matsite Taffel.se va? Jag såg för ett tag sedan att de skulle ha en liten recepttävling, eller som de kallar Rotsaksolympiad, där vinsten är middag för två. Men inte vilka två som helst utan vinnaren får äta middag med självaste MatNicklas. Och det på hans alldeles nyöppnade restaurang 1900 (som tyvärr ligger i Stockholm då). Rotsaken för december månads tävling, vilken Nicklas fick bestämma, var palsternacka. Inte hann jag väl med sådant bestyr då men någonstans har palsternackan legat kvar och pyrt i huvudet och vad hittade väl inte jag idag långt inne i kylen tror ni?

Vinnaren i rotsaksolympiaden är ännu inte korad. Och medan ni alla med spänning väntar på det ultimata palsternacksreceptet kan ni ju alltid pröva det här så länge :)Palsternacka med vitlöksgräs och pepparrot
1 port

1 palsternacka (ca 100-150 g)
1 morot
10 cm av den gröna delen på purjolöken
1 vitlöksgrässtrå
1 msk pepparrot, färskriven
1 lime
olivolja
salt
svartpeppar, nymalen


Skala och skär palsternackan i ganska tjocka stavar. Lägg i kokande vatten. Skala och slanta moroten och lägg i tillsammans med palsternackan. Hetta upp olivolja i en stekpanna och skölj under tiden purolöken ordentligt och strimla den fint. Hacka halva vitlöksgäset fint och dela andra halvan i två, tre större bitar som du bankar lätt (som man kan göra med t ex citrongräs). När purjolöken blivt lite mjuk så lägg vitlöksgräset. Se till att inte bränna vid. Pressa en halv lime över purjolöken.
Nu har nog palsternackan och moroten kokat klart. Ska du äta pasta till så ta upp rotsakerna ur det kokande vattnet med hålslev och häll i pasta istället i det redan kokande vattnet. Lägg rotsakerna i stekpannan. Om löken inte är riktigt klar än så låt rotsakerna vila på skärbrädan så länge.
Låt palsternackan och moroten få lite stekfärg och riv sedan över ca en matsked färsk pepparrot. I efterhand tycker jag nog det var lite för lite och stinget försvann så ta gärna mer pepparrot eller riv över mer precis innan servering. Pressa den andra halvan av limefrukten över rotsakerna. Smaka av med salt och eventuellt nymalen svartpeppar. Glöm inte att ta bort det lite större bitarna av vitlöksgräset också innan servering!Smaklig spis!

4 kommentarer:

Pumita sa...

Mmm, det låter jättegott! :p

Åsa sa...

Det var riktigt gott oxå :) Palsternacka är en riktig godsak tycker jag.

Nässelblom & choklad sa...

Åh, det har jag missat. Skulle kunna vara en spännande upplevelse att vinna det priset. Det här låter gott tycker jag! Även rödbetschipsen lockar mig - de är verkligen goda. Trevlig helg!

Åsa sa...

nässelblom & choklad - Ja visst skulle det! Håll utkik i deras nyhetsbrev - det kommer nog snart en ny tävling och kanske kan man "vinna" en annan kock ;-)

Ha en skön helg du med!

Related Posts with Thumbnails