onsdag 27 augusti 2008

Vem har snott mina morötter?


Ni som läst här tidigare vet att min skörd inte är den bästa men trots det hugg det till lite i magen i söndags när jag kom ut och såg att alla mina stackars små morötter var helt borta! Och visst det är sånt som kan hända när odlingen finns på en öppen gård. Och inte var det ju mycket till morötter heller men jag har gått här nu i över tre månader och väntat och väntat. Rensat, vattnat, rensat, gödslat, rensat och påtat. Nu när det varit lite sol och faktiskt varmare i luften så tänkte jag vänta lite, lite till innan jag drar upp rubbet efter vad som varit mitt sista försök till att odla grönsaker.


Från början hade jag sått åtta rader med bönor, dill, palsternacka (längst bort/överst i bilden), rödbetor, morötter och spenat. I början var det så torrt så torrt. Bönorna växte en del i början men när blåsten kom undre och efter det torra vädret försvann de bara liksom spenaten. Vet ej vad som hände. Den hade vuxit ca 4-5 cm ovan marken och nästan från den ena dagen till den andra var det färre små plantor i raden. Konstigt nog såg jag aldrig några vissna och en dag var det helt tomt. Kanske har någon mask eller annat djur smaskat i sig de små grödorna.
Första året jag odlade här växte dill, mangold, rädisor (som dock var helt håliga och uppätna när jag drog upp dom) sallat och diverse kryddor bara finfint. Sallaten var tyvärr helt slemmig av snäckor och sniglar så efter att jag sköljde blad efter blad efter blad separat tröttnade jag men den var krispig och frodig i landet i alla fall. Har nu inte så stora problem med sniglar men däremot gråsuggor (obs! närbilder på läskiga insekter)! De fullkommligt invaderar hela odlingslotten och äter bland annat jordgubbarna. Kryddorna har så fläckiga blad att jag inte riktigt vågar äta dom. Vet inte vad det är. Säkert fuktsjukdommar. Men allt det där spelar mindre roll då mina två rabarberplator växer så det knakar. I söndags drog ag av 1 1/2 kilo rabarber. Och det var 3:e skörden i år :) De mesta ligger i frysen men jag kokade faktiskt marmelad av den första skörden. Kommer inlägg om det så småningom.


Kolla vilken cool tränare jag har :) Foto: Swavek Dydiszko

Och phew! Helt off topic måste jag säga att jag är glad jag inte tränar WTF Taekwondo utan ITF Taekwon-Do! (Jo, det finns två större grenar inom Taekwon-Do med lite olika stilar, utrustning, poängsystem, tävlingar etc. Men det är en helt annan historia som kräver en egen blogg!) Dock ingen OS-gren men vad gör väl det när det här inträffar. Har fö spenderat helgen i Skövde på träningsläger och fick öva på att avväpna kniv- och pistolattacker. Hua, hoppas aldrig jag kommer behöva använda det i verkligheten. Trots allvaret hade vi kul och skrattade särskilt mycket under detta övningspass. Och trots att ITF inte är en OS gren går det att tävla i världsmästerskap, europamästerskap och svenskt mäskterskap.

2 kommentarer:

Hanneles paradis sa...

Usch, min mor råkade ut för samma sak, när hon skulle skörda i kolonin i Tuve, hon blev så besviken efter sommarens arbete, att hon slutade att odla.

Åsa sa...

hanneles paradis - Åh, vad tråkigt! Jag förstår inte hur folk kan med. Så elakt och själviskt. Jag försår att hon slutade odla. En grannodlare hittade en dag sin rosenbuske och hortensia helt barskrapad på frodiga blommor. En vuxen kvinna (med balkong, vilket vi på första våningen inte har, där man kan plantera lite) på gården hade snott rubbet!

Här blir det heller ingen nyodling nästa år. Får pyssla om mina perenner istället. En och annan blomkvist brukar brytas men inte helt "slaktas" som nu.

Related Posts with Thumbnails