torsdag 28 augusti 2008

Sockerärtor, bladspenat och tomat till nykokta rödbetor


Det är alltid trevligt att surfa runt lite bland världens matbloggare. Ibland önskar jag att det fanns ett par tre-fyra timmar till på dygnet som jag kunde ägna åt enbart bloggande. Tyvärr har det inte blivit mycket bloggande för min del under de senaste månaderna. Främsta anledningen måste jag säga är faktiskt för min dator liksom hänger sig hela tiden. Långa stunder går åt till att bara vänta då datorn bearbetar vad den nu behöver. Denna text t e x har hittills tagit 10 min att skriva. Ska jag dessutom ladda upp bilder tickar klockan iväg och ett inlägg kan ta 1-2 timmar att få ihop. Likadant vad gäller andras bloggar som jag tidigare kunnat besöka utan problem men som nu stoppar upp all verksamhet i datorn. Förmodligen börjar datorn gå mot ålderns höst vilket jag tycker är på tok för tidigt då den bara är tre år gammal! Och ja, jag rensar, defragmenterar och håller på. Och att öppna en pdf-fil tar allt mellan 5-30 minuter. Inget annat funkar tills sidan är helt klar öppnad.

Nog om detta. Jag har en hel del foton och recept att skriva ner här. Vet inte riktigt vart jag ska börja. Kokade rödbetor i början av augusti och gjorde denna enkla grönsaksblanding till. Troligtvis kände jag mig lite höstig och suget efter en lite mustigare gryta lurade nog där inne någonstans. Därav svartavinbärssaften och mesquitekryddan tror jag.Varma grönskaker till nykokta rödbetor


två salladslökar
en rejäl näve färska sockerärtor
två stora nävar färsk bladspenat
några cocktailtomater
rapsolja KRAV
en vitlöksklyfta
någon msk eller så svartvinbärssaft (koncentrerad) KRAV
knappt en msk vitvinsvinäger
svartpeppar KRAV
flingsalt
några vrid med mesquitekryddkvarnen


Hacka salladslöken och fräs i upphettad olja. Skölj och riv eller skär sockerärtorna i två, tre bitar och lägg i stekpannan med den stekta sallaslöken. Riv eller pressa vitlöken över och tillsätt svartavinbärssaften och vitvinsvinägern. I med bladspenaten och låt den liksom smälta ner i stekpannan. Krydda och kläm över några cocktailtomater. Låt de bli lite ljumma och servera genast. Jag åt detta i hop med kokta färska små rödbetor och en skiva hembakat bondbröd.


Smaklig spis!

4 kommentarer:

Nässelblom & choklad sa...

Så gott med rödbetor. Just nu när de är nyskördade smakar de mums! Gott med övriga grönsaker också förstås. Jobbigt med datorn, man kan ju bli frustrerad för mindre. Hoppas att det löser sig. Vad det gäller dina uppätna morötter tippar jag på sniglar. Blev själv av med några plantor helt och hållet på grund av dem.

Hanneles paradis sa...

Färska rödbetor är mums.

Åsa sa...

nässelblom & choklad - Heeeej! :)
Ja du, de smälter riktigt i munnen. Och i det här fallet är det inga sniglar som varit i farten kan jag lova. På fredagen fanns det vippande morotsblast (ca 15-20 cm) och på söndagen var det en helt tom skåra i jorden! Präktiga fotspår som inte tillhör mina skor heller prydde odlingslotten. Men det kan inte varit mycket till morötter trots allt då det växt så dåligt.
Men det var första gången jag sådde morötter sedan jag var liten och jag ville så gärna kolla hur liten rot den allra största plantan blivit. Nu lär det dröja innan jag planterar och sår frön igen i alla fall. Får hålla mig till de perenna växterna som inte är lika intressanta.

Hoppas du haft riktigt skönt i sommar och en lugn start på höstterminen.

hanneles paradis - Jomenvisst! Brukar äta första omgången helt "naturell" med en liten smörklick och flingsalt.

Mian sa...

Det där lät ju smaskens! Oftast äter vi rödbetorna kokta med endast smör + flingsalt eller feta alt. getost; ibland ugnsrostar vi dem. Men sedan blir det liksom inte mer variation här hos mig/oss. Jag skall absolut testa ditt recept.
Vi har haft rejäla angrepp av morotsfluga nu så här på sensommaren, det brukar vi ha dessvärre. Kanske svårt att undvika om man odlar utan gifter. Vi är ändå jättenoga att täppa till hålen i jorden så fort vi drar upp en morot.
Kålmaskarna frodas också finfint hos oss :-((

Related Posts with Thumbnails