tisdag 12 augusti 2008

Bondbröd och stekta grönsaksstrimlor

Puh, all energi är som bortrunen. Den har väl spolats bort av allt regn. Det är väl egentligen nu man ska pyssla, fixa och dona hemma. Inomhus. När vinden viner och regnet piskar på rutan. Hög tid för syltande och saftande. Men ack. Trots värmen och solen, som nu endast är ett suddigt minne, bakade jag bröd, hade storkok, fixade lunchlådor och lagade gott varje dag. Nu är det nästan som mer något nödvändigt ont att laga mat varje dag.

Och av veckans matnördtävling hos Matälskaren Lisa förstår jag varför mitt kök trots allt är så urbota tråkigt - jag äter ju ensam jämt! Eller egentligen är den inte alls tråkigt. Det är bara det att jag nu efter dryga året av bloggande börjar se ett mönster - pasta och diverse grönsaker som hackats, strimlats eller skurits i bitar, smaksatt med kryddor efter sug och humör. Roligare än så blir det oftast inte. Men det gäller ju faktiskt inte smakerna och om maten är god eller ej, utan snarare att den ser tråkig ut på bild! Just det. Vem blir inspirerad av stekta grönsaker? Aldrig skulle du hitta sådana recept i det hav av matmagasin och mat/receptsajter som finns. Även inom matbloggsvärlden gäller det att vara en fena till stylist/fotograf också för att få besökare.



Stekta grönskaksstrimlor

rödlök
salladslök
paprika
olja
vitlök
balsamicovinäger
svartpeppar
bbq mesquite (Santa Maria)

Skölj och strimla grönsakerna. Stek på medelvärme tills löken blivit lite genomskinlig och paprikan mjuknat. Kryddmängd efter egen smak. Jag gillar ganska starkt och hett och kan ta ett par vrid med Santa Marias kryddkvarn Chili explosion också. Servera med nybakat bondbröd (se nedan).

För er som bakar en del bröd eller som t ex har besökt brödbloggarnas brödblogg Pain de Martin hoppas jag inte går i taket nu när mjölmängden i mitt receptet inte är så precis samt att jag använder hela femtio gram jäst istället för surdeg! Jag har prövat surdeg i mina dagar men aldrig lyckats särskilt bra. Kanske är det dags för nytt försök fram i höst. Gör jag ingen egen kanske jag slår till och köper surdeg hos min favvisbagare Ducoin på hans Boulangerie på Koopmansgatan i Göteborg, bara ett stenkast bort från mig :)
Fast å andra sidan, tillbaka till ensamtemat, är det väl så att jag inte bakar så mycket bröd då jag inte kan äta så mycket bröd, helst inte alls. Fastän jag fryser in är det ju till syvende och sist jag själv som äter upp det!

Bondbröd
en stor giffel eller två mindre limpor

50 g jäst
1/2 l vatten
1-2 msk olivolja
2-3 tsk salt
5 dl rågsikt
6-8 dl vetemjöl (helst special)

ev fänkål och anis (malen)

Smula jästen i en bunke. Häll över fingervarmt (eller lite, lite varmare) vatten, lite i taget så jästen löser sig ordentligt. Häll i en till två matskedar olivolja, salta och rör om. Tillsätt mjölet som du redan blandat separat. Lämna dock 1-2 dl av vetemjölet som kan blandas i efterhand vid behov. Vill du smaksätta brödet med t ex fänkål eller annan krydda så blanda i kryddan/kryddorna med mjölet. Låt jäsa under duk i ca 40 min. Vänd över degen på mjölat bakbord. För en stor giffel kavlar du degen i en stor trekant och rullar sedan från en bred sida till motsatt topp. Eller så delar du degen i två bitar som du formar till två limpor. Lägg på plåt och låt jäsa under duk ca 30 min. Sätt under tiden på ugnen på 250 grader. När brödet jäst färdigt ställer du in plåten långt ner i ugnen. Efter 12 min sänker du värmen till 175 och låter brödet grädda i ca 20 minuter till. Låt brödet svalna på galler under en bakduk.


Smaklig spis!

Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails