Jag har tidigare bloggat om mina frukostar med frukt och sojayoghurt men nuförtiden är det gröt som gäller. Fiberhavregryn, rågflingor och dinkelflingor är huvudingrediensen och så blandar jag i linfrön, solrosfrön och ibland kokosflingor eller hackade nötter som t ex hasselnötter, valnötter, mandlar och cashewnötter. Det händer att jag har hackad torkad frukt i men nästan alltid har jag ett rivet äpple i. Dessutom brukar jag slänga i 1/2-1 tsk kanel också när jag kokar gröt. Nu finns det dessutom ganska gott om svenska äpplen i affären - tokdyra förstås - men riktigt goda. Jag min tokstolle blandade tre sorter i en och samma påse (samma pris såklart) och nu vet jag inte vilket som är vilken sort. Discovery, Alice och Katja. Enligt bilderna och beskrivningarna på Ewerman frukt och grönt tycker jag mig ha förväxlat Alice och Katja påväg från affären och hem. Hur som helst är de goda och liksom både söta och syrliga på samma gång.
I mars tidigare i år fick jag en kommentar till ett inlägg om min müsli jag gjorde i maj 2007. Och det vill jag säga att ni kan tro jag har funderat över samma sak! Det handlar om varför vi säger havregryn när det egentligen är havreflingor. Ett tillägg ska göras att jag dock aldrig påstått mig ha en "fyrakornsmix" vilket Janicke skriver, och inte heller har jag använtvarken råg- eller kornflingor/gryn i den müslimixen. Janicke73, som gjort en gooletur, skrev så här (jag har lagt till hyperlänkarna till sidadresserna hon lämnade):
hej,
sitter nere i Schweiz och försökte just ta reda på vad "Gersten" egentligen är för "gryn". när jag först bara slarvigt googlade hamnade jag på din trevliga blogg , men nu när jag hittat svaret tänkte jag dela med mig, utifall att du fortfarande inte vet =)
först slog jag upp tyska > engelska och fick fram "barley" och på lexin fick jag så följande översättning:
Engelskt uppslagsord: barley Svensk översättning: korn, sädesslaget Hordeum varav det sistnämnda "Hordeum" ju inte gjorde mig så mycket klokare, men ... wikki vet ju nästan allt så ...
http://sv.wikipedia.org/wiki/Korn
den korta förklaringen får väl bli att det handlar om det vi i folkmun idag helt enkelt kallar "korn" (förr fanns det fler kornsorter, har jag för mig att jag hörde på ett avsnitt av vetenskapsradion historia, där en arkeolog bakade olika sorters stenåldersbröd, med idag ovanliga sädesslag.)
alltså innehåller din fyrkornsmix:
havre, korn, vete och råg-"flingor", medan min femkornsmix innehåller dinkel och hirs istället för råg =)
sist men inte minst, undrar jag dock nu när jag läst på lite om använding av de olika sädesslagen varför vi egentligen säger "havregryn" på svenska, om det som uppenbarligen inte har "gryn"-form, utan plattats ut till "flingor", det vill säga tyskans "flocken" ...
http://sv.wikipedia.org/wiki/S%C3%A4deskorn jag la in en brasklapp om det här ...
http://sv.wikipedia.org/wiki/Diskussion:Havregryn#Havregryn
för den som inte orkar läsa mer så finns iaf här en bild på havreGRYN, vilket uppenbarligen inte är samma som våra havreFLINGOR! 8)
http://www.goodnessdirect.co.uk/cgi-local/frameset/detail/133173_Goodness_Oatmeal__Pinhead__3kg.html
Jag är benägen att hålla med och har många gånger funderat över just detta. Andra liknande sorter heter ju t ex rågflingor och dinkelflingor. Alltså skillnaden mellan gryn och flingor är då att sädesgrynen ångpreparerats och valsats ut till flingor. läser man den här texten från Livsmedelssverige kanske det ska heta råggryn, dinkelgryn etc...eller vad säger jag nu...? Äh, jag blir inte klok på någonting. Det enda jag vet är att jag har, liksom Janicke poängterat, funderat på varför vi säger havregryn och inte havreflingor. Men vad spelar det egentligen för roll? Gott är det i alla fall :)
Smaklig frukost!
3 kommentarer:
Det kan man faktiskt undra över. Rivet äpple är gott i gröten, godare än sylt och mos tycker jag. Jag äter gröt till frukost ibland(periodvis), men det är inte min favoritfrukost. Jag tror att jag åt för mycket gröt när jag växte upp. För egentligen är det gott och nyttigt.
nässelblom & choklad - Ja, visst är det. Det blir lite mer att tugga på också. Ibland skär jag små bitar i stället för att riva. Och jag tar väl igen för all gröt jag inte ätit! Gillade mannagrynsgröt förstås som jag åt en del men aldrig andra gryngröter. Annars äter jag mest frukt och sojayoghurt med flingor, linfrön och nötter till frukost.
haha! när jag (av en orsak som inte hör hemma här) googlade mitt nick hamnade jag här igen, och ser att du hunnit ta upp min kommentar i ett helt inlägg sen sist =)
det enda jag inte förstàr är din kommentar: "Ett tillägg ska göras att jag dock aldrig påstått mig ha en "fyrakornsmix" vilket Janicke skriver". i ditt Müsli-inlägg berättade du ju om den tyska påsen du kommit hem med fràn eco-affären:
"4-Korn-Flocken Hafer-, Gersten-, Weizen- und Roggenflocken på framsidan. Någon som kan tyska? Vad kan Gersten vara tro?"
- inte för att DET spelar nàgon roll, när jag har inte ens slutat säga havregryn :P
Skicka en kommentar