onsdag 24 september 2008

Kålrot- och morotssoppa


Oj, oj vad skulle jag äta egentligen om det inte fanns så gott om morötter? Vem kom på kulturväxten morot egentligen? Vem började äta den och odla den? Eller alltså...jo, hur börjar växter egentligen växa? Oh, no! Here we go again. Nu börjar mina funderingar och existentiella dilemman att göra sig hörda. Bäst att släppa tanken med det samma.

Skulle koka soppa härom dagen men tankspridd som jag var hällde jag bort buljongen jag kokat grönsakerna i. Då grönsakerna var lite överkokta och tänkta att puréa, tillsatte nytt vatten och lite kokosmjölk. Men den blev lite för tjock och lite för smaklös. Så när ni nu springer ut i köket för att koka denna snabba soppa så häll inte ut buljongen/kokvattnet! Och när ni nu kokar denna billiga soppa - jo, morötterna kostade bara 2:90/kg - kan man ju piffa till det med gott och dyrt vin istället ;-)


Kålrot- och morotssoppa
3-4 port

400-500 g kålrot
300-400 g morötter
1 stor gul lök
vatten
grönsaksbuljong
timjan, torkad
vitpeppar
kokosmjölk

ev kikärter, kokade

Skala och skär rotfrukten och löken i bitar. Lägg i en rymlig kastrull och täck med vatten. Se till att det finns lite mer än bara precis täckt. I med buljong och torkad timjan. Låt koka tills bitarna är mjuka. Använd stavmixer i kastrullen och tillsätt eventuellt kokosmjölk. Mängden kan variera beroende på hur mycket vatten du använt. Jag behöver inte salta något på grund av att min buljong redan är salt i smaken men det avgör ni själva hur ni vill eran mat ska smaka. Peppra och rör eventuellt i lite kokta kikärter och garnera med färsk timjan.


Smaklig spis!

2 kommentarer:

zelca sa...

Jag håller med dig, morötter är fantastiskt!

Åsa sa...

zelca - och inte bara smakar de sött och gott, de piggar upp maten färgmässigt också :)

Related Posts with Thumbnails