torsdag 11 september 2008

Chokladcupcakes med citrontopping och blåa vallmofrön

Oj, oj! Har visst tappat stinget vad gäller bloggandet. Det finns som vanligt så mycket på lager som jag inte hinner skriva om och lägga ut. Och till det ska också sägas att jag spenderat flera timmar i veckan i telefonen med min usla bredbandsleverantör :( Men nu är helgen i antågande vilket säkert betyder att fler av er lättar på matreglerna och ger plats för lite mer sött och gott. Så här kommer recept på riktigt goda muffinsar eller snarare cupcakes. Skillnaden? Cupcakes är sötare (ingen müsli eller all-bran i dom inte) ofta med topping av det lite krämigare slaget och mer lika små minitårtor än vad en vanlig muffin gör.

Tidigare i våras insåg jag att jag gått upp något så vansinnigt i vikt sedan superformen jag hade i julas. Och så fort tanken på viktminskning infinner sig fungerar jag som raka Motsatsen själv! Jag trycker i mig än mer fett, socker och annat onyttigt än någonsinn och peppar mig själv att "bara en sista gång innan..." Varning! Pröva inte den metoden hemma! Funkar absolut inte!
Hur som helst. Mina vansinnigt goda cupcakes baserade jag på, med viss förändring, ett chokladkakerecept jag redan har. Frostingen gjorde jag efter vad jag annars använder på morotskakan. Och som pricken över i:t sprinklade jag blåa vallmofrön över muffinsarna. Det var faktiskt första gången jag prövade detta konststycke så inget att imponera med direkt. Titta isället in och kolla hur riktiga cupcakes kan se ut! O' Holy Sweet gör också läckra tårtor och andra bakverk. Sockersött gör urläckra och coola kreationer i sugarpaste. Och för en liten amerikansk dos med mycket inspiration, recept och bra hjälp i cupcakebakandet kan ni klicka här. Har ni ännu inte fått nog av dessa små (och stora) konstverk bara måste ni kika in hos Cupcake Artists!


Chokladcupcakes med citrontopping och blåa vallmofrön
ca 15 st

MUFFINSMET:
3 ägg KRAV
2 1/2 dl socker KRAV
100 g smör KRAV
1 dl mjölk KRAV
2 1/2 dl vetemjöl
1 dl kakao KRAV
1/2 tsk vaniljpulver (Ground Organic Vanilla Powder) KRAV
2 tsk bakpulver
1 krm salt
(ev 1 tsk malen anis)

TOPPING:
60 g smör KRAV
5 dl florsocker KRAV
1/2 citron, rivet skal och saften av den
100 g philiadelphiaost

blåa vallmofrön


Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret, häll i mjölken och blanda i äggsmeten. Blanda de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner i smeten. Jag hade naturligtvis i malen anis i chokladsmeten men den kan såklart uteslutas om man inte gillar den kryddan. Själv tycker jag anis och citron är en riktig hit!
Om du har en muffinsform så sätt pappersformar i den (de står stadigare där) och fyll formarna till 2/3 med smet. Grädda ca 15 min i mitten av ugnen.
Under tiden vispar du ihop toppingen. Börja med att vispar smör, florsocker, rivet citronskal och citronsaft. Rör därefter i osten. Låt muffinsarna svalna ordentlgit innan du dekorerar med toppingen. Strö över blåa vallmofrön till serveringen.


Testa dig och se vilken muffin är du?

Jag är en Müslimuffin!

Du har fortfarande kvar din gamla Fjällräven-ryggsäck från början av 80-talet och du tycker att Ecco sålde sig till kapitalet när de började göra sneakers. När du träffar dina vänner över lite rödtjut talar ni fortfarande om den där gången ni kramade träd i Bohuslän i början av 90-talet. Du äter enbart ekologiska livsmedel och undviker konserveringsmedel, fett och allt som kommer från djurriket. Ska vi vara lite ärliga kan du ibland bli lite torr och tråkig, även om det finns ett och annat russin att leta fram.

Smaklig fika och trevlig helg!

4 kommentarer:

Nässelblom och choklad sa...

De här ser supergoda ut. Håller med om att de sidorna du länkar till visar massor av fantastiska skapelser, men de blir nästan för vackra för att vara verkliga. Jag tycker att dina ser både snygga och goda ut, de ska jag gärna testa att göra. Kanske borde jag också testa vilken muffin jag är, eller inte....det är just sådant jag inte borde halka in på. Men Åsa, när du uppnådde superform tidigare - hur gjorde du då? Eftersom det verkar gå så trögt nu, vilken är skillnaden? Jag tycker att du verkar äta sunt för det mesta (och ibland kan man göra undantag utan att det gör något) och dessutom verkar du röra dig mycket. Det var väl inte den där franska magiska soppan? Jag menar, så kan man ju inte leva....

Åsa sa...

nässelblom & choklad - ohnej!! Inte magiska soppan, inte! Konstigt nog gjorde jag inget särskilt annat än åt bra mat och lite av sötsaker. Fick lite ont i min höft efter nyår och blev lite mer återhållsam, och tog inte ut mig, under träningen p g a ev skaderisk men fortsatte äta ganska mycket (jo, det behövs ju en del om man tränar). Tänkte inte då på att matcha matintaget efter minskad fysisk aktivitet. Dessutom går det inte att låta bli att baka och laga en massa man stöter på bland alla bloggare :)
Och så är det sömnen som strular, ligger ofta vaken om natten och fram på småtimmarna och vänder och vrider på mig... Så det är väl hela livssituationen som ställer till. Jag vet inte längre vad jag kan och vill göra med det...

Plus att jag äter väldigt mycket nötter och frön... Varför inget händer nu är för mig ett STORT mysterium. Det har alltid tidigare funkat. Har aldrig haft höga tankar om mig själv och min kropp så säkert är det något mentalt också som kniper långt där inne. Som att jag liksom inte var värd att se ut som jag gjorde för drygt ett halvår sedan eller nått...

Oj, det blev en lång utläggning. Kroppen och knoppen är dock två komplicerade saker att ha att göra med ;-) Men allt brukar ju alltid lösa sig till slut och vägen dit är väl bara en prövning som i slutändan gör en starkare - hoppas jag i alla fall!

Krams till dig, vännen!

Nässelblom och choklad sa...

Ja, det är ju så det i regel visar sig vara. Av prövningar blir man starkare och förhoppningsvis mer insiktsfull. Onekligen hänger knopp och kropp ihop och känns andra saker tunga påverkar det ju matsmältning, energi och annat. Men jag tycker att du verkar vara igång och göra massor hela tiden. Fortsätt med bra mat och rörelse efter vad som känns bra, så småningom ger det säkert resultat. Och det där med jobb, det är verkligen svårt. Jag tycker att det är värre idag när alla jobb förmedlas genom rekryterinsfirmor. Det är som att de har mallar för exakt vilken person de söker. Minsta avvikan från detta gör att man hamnar utanför listan. Det innebär att om man inte har gått den käpprätta karriärvägen, blir man mer svårplacerad - trots att man kanske har massor med annan värdefull erfarenhet. Hopplöst dumt!

Åsa sa...

nässelblom & choklad - ja, där lyfter du en bra poäng - rekryteringsfirmor! Så mycket mallar som inte alla passar in i. Det är som att man inte är värt något om man inte kan kryssa i just deras alternativ.

Related Posts with Thumbnails