söndag 21 september 2008

Rödbeta och palsternacka från gårdenFör en vecka sedan gav jag till slut upp hoppet om en god skörd. Eller, egentligen gav jag nog upp redan i juni tidigare i år då torkan gick hårt åt på växtligheten. Början till det som skulle bli bönor försvann, spenaten brändes bort och dillen verkade ovanligt seg i starten. Så kom då regnet. Och vad det sedan regnade. Ingenting växte något att tala om. Men så tog det sig lite nu på sensommaren och under augusti som haft ganska fint väder. Men inte på långa vägar så bra väder att det skulle hinna växa till sig ordentligt innan det blir höst.


Det gamla slitna ordspråket liten men naggande god passar väldigt bra i sammanhanget. Skörden blev ju alltså extremt liten. Bokstavligen kan man säga. Bortsett från morötterna som för ett par veckor sedan blev uppdragna av några tonårstjejer blev det några få betor och något fler palsternackor. Men ack så små, så små. Under normala omständigheter skulle den ringa storleken på palsternackorna gallras bort eller helt enkelt slängas undan men nu var jag ju bara tvungen att ansa, tvätta och koka dom. Samma sak med rödbetorna. Inte lagade jag något märkvärdigt av dessa. Rödbetorna kokades, skalades och serverades med flingsalt och lite färsk backtimjan. Palsternackorna kokade jag och strödde lite flingsalt över samt några stänk hallonvinäger. Inget avancerat alltså. Lite fullkornspasta, rostade nötter och stekt tofu och middagen var klar.

3 kommentarer:

Fredrik sa...

Jag har svängt ihop en namninsamling för att försöka få Dafgårds, Hälsans kök med flera att ta bort ägg och mjölk ur sina “vegetariska” produkter! Skriv på på http://www.namninsamling.se/index.php?nid=2436

görel sa...

Men rotsakerna såg väldigt goda och mjälla ut, hoppas du fick njuta av dem!

Åsa sa...

fredrik - nu är det åtgärdat! Håller just på med ett inlägg om namninsamlingen. Lustigt att den dök upp just nu då jag nyligen lusläst ingredienslistorna på dessa produkter för en vän som inte tål ägg. Det är ju minst äggvitepulver i varenda en produkt!

görel - Oh, ja! Rödbetorna smälte i munnen och palsternackorna var bara lite mjöliga men det smakade gott ändå. Åt dessutom maten utomhus ovanför odlingslotten :)

Related Posts with Thumbnails