onsdag 16 september 2009

Bästa radiokocken Boris hemlagade kantarellsåsSom om att det inte räcker med alla dessa plommon men visst är det väl också ett svampår i år? Själv är jag inte överförtjust i svamp, mest med anledning av den allt för gummiaktiga konsistensens skull, men en och annan smörstekt kantarell slinker har ju slunkit ner i magen. Därför har jag inga spännande svampanrättningar att dela med mig av.
En som hakat på denna fantastiska laga-din-mat-själv-trend är radiokocken Boris Lind. Han kokar ihop en smarrig svampsås, gör jordgubbssylt av 2 jordgubbar (har du bara en går det också bra) och lyckas även sno ihop en hamburgerdressing på enbart E-nummeringredienser... hihihh ;-)

Lyssna här hur radiokocken Boris Lind kokar ihop kantarellsåsen.
Längst ner finns receptet i sin helhet.Boris hemlagade Chaminjon- och kantarellsås

Receptet är hämtat från Sveriges Radio, Cirkus Kiev's hemsida och Recept från "Hemlagat"

50 gram delvis härdat fett
1 dl braslilanskt skummjölkspulver
1 dl modifierad stärkelse
2 tsk E330
1 tsk mononatriumglutamat
1 tsk dinatriumguanylat
1 tsk dinatriumginocynat (hittar du på hyllan för smakförstärkare i din
lokala butik)
2 msk jästextrakt
1 msk dextrinerad stärkelse
1 nypa Riboflavin

Syntetiska eller semisyntetiska färgämnen, förslagsvis E150CBörja med att härda fettet delvis, vispa sen ner skummjölkspulvret litei taget. Antioxidera den modifierade stärkelsen med E330 och blandaner. Red ner jästexktraktet under kraftig vispning tills du erhållerönskad konsistens. Krydda med de tre smakförstärkarna efter tyckeoch smak. Ta av kastrullen från spisen. Krossa den dextrineradestärkelsen i en mortel och blanda ner i såsen. Smaka av med ennypa riboflavin och tillsätt slutligen färgämne E150C tills såsen uppnår perfekt aptitretande färg.

Smaklig måltid önskar Boris Lind och redaktionen för Hemlagat.


Recept på Boris hemlagade jordgubbssylt hittar du här
Recept på stjärnkockens hamburgerdressing finns härHa en underbar dag!

2 kommentarer:

Nässelblom och choklad sa...

Ehhhh, ojdå - vilket recept... Inget att lägga till favoriterna den här gången, sorry. Dessvärre är det ju ungefär vissa innehållsförteckningar ser ut, så det är ett mycket bra debattinlägg. Jag lagar inte heller så mycket maträtter med svamp. Just kantareller tycker jag är gott ibland,men då ska de egentligen bara smörstekas och kryddas en aning. Det kan bli rikitgt gott. Ha det!

Åsa sa...

eva - hihihi, nää verkligen inget att spara! Jag var bara tvungen att dela med mig ;-)
Skrattade högt när de med den mest seriösa röster låter lyssnaren följa med i såskokandet. Jordgubbssylten hittar jag inte enskilt klipp av men det är lika kul och underhållande.
Och visst finns det ett allvar i det hela. Det är förvånansvärt många som som inte verkar bry sig bara och slänger ihop det ena hel/halvfabrikaten efter varandra.

Jag håller helt med vad gäller kantarellerna. Smörstekta med lite krydda på kvällsmackan är inte helt fel :)

Related Posts with Thumbnails