fredag 12 februari 2010

Frukostfrallor med frön på Miss Meister's vis


Tyvärr har det blivit lite glapp i inläggen här vad gäller mat, bak och dess recept. Delvis på grund av pinjenötsåkomman som äntligen börjar ge sig. Lusten för experiment börjar komma tillbaka. I veckan har jag bara varit ovanligt tokupptagen och igår ägnades dagen helt och hållet åt grubblerier över livet men också många timmar åt att äntligen rädda filer från min kraschade dator!

Helt överraskande var också att jag i tisdags av någon outgrundlig anledning ställde mig att baka bröd när jag kom hem. Jag hade varit uppe, för mig galet okristligt tidigt, och iväg på utbildning hela dagen. Gick hemifrån före 7 och var borta i nära 11 timmar. Det hör alltså inte till min vardag nu för tiden och kändes ganska extremt för att vara jag. Efter en lugn promenad hem, via mataffären, trodde jag att jag skulle slockna i soffan men som sagt. Jag bakade bröd!
Det blev frukostfrallor ur Anna och Fanny Bergenströms bok Under valnötsträdet. Jag dubblade receptet, använde tre sorters mjöl (vetemjölet tog slut så jag fick komplettera med vad jag hade hemma) så bytte jag ut vetekross mot 4-kornskross. Så blev det till slut en frullemacka till kvällsmat :-)
Frukostfrallor med frön på Miss Meister's vis
24 st

50 g (1 paket) jäst
2 msk honung + 2 rågade tsk salt
8 dl ljummet vatten
2 dl solrosfrön
8 msk linfrön
2 dl 4-kornskross
2 dl dinkelflingor
3 dl dinkelmjöl, fullkorn
12 dl vetemjöl
2-4 dl durumvetemjöl (användes för att vetemjölet tog slut)
ev en msk malen fänkål

Smula ner jästen i en bunke. Låt stå en stund med honungen och salt så jästen börjar smälta. Häll över lite av vattnet och se till att jästen löst sig ordentligt. Slå på resten av vattnet och häll i frön, dinkelflingorna och kornkrosset. Blanda ev i malen fänkål med mjölet och arbeta ihop till en ganska lös deg. Om du använder annat mjöl som jag så tänk på att minska mjölmängden. I originalreceptet, baserat på 25 g jäst, ska det vara 9-10 dl vetemjöl. Jag brukar spara extra mycket till utbakningen och baka in mer då om det behövs snarare än att degen blir för hård och torr.

Låt degen jäsa under duk i ca 1 timma. Under tiden kan du diska, städa, tvätta, duscha, kolla nyheterna, läsa tidningen eller tja, helt enkelt bara sitta och rulla tummarna ;-)

Sätt ugnen på 250 grader. Strö lite mjöl på bakbordet (diskbänken i mitt fall) och stjälp upp degen. Dela i två lika delar. Platta ut en del till ca 2 cm tjock rektangel. Dela i 12 bitar och lägg på plåt. Gör likadant med andra deghalvan och låt jäsa 10-15 min under bakduk.
Grädda mitt i ugnen i ca 10-12 min. Förmodligen ett par minuter till om du använder bara vetemjöl eller har en bättre ugn än vad jag har. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

De går såklart att frysa in!


Smaklig frukost/kvällsmat!

4 kommentarer:

Nässelblom och choklad sa...

Åh, deras recept är alltid så bra. Vad härligt med frysen full av goda frukostbröd. Låter som om du fått världens bästa energi, kan det vara allt fixande med datorprojektet som ger kraft. Vad du var duktig som fick fatt på bilderna och dokumenten, jag är imponerad! Och vad bra det är med hjälpsamma vänner! Ha en bra helg!

Åsa sa...

Nässelblom & choklad - Ja, de är nog de mest använda kokböcker jag har. Timjan och oliver eller vad den heter har jag oxå och semlebullarna får bli efter Annas lilla kakbok. :-)

Och datorn! Jag är t o m imponerad av mig själv ;-) All energi jag faktiskt haft i veckan är dock som puts väck idag. Klockan är snart fem på em och jag har liksom inte ens "gått upp" idag. Hasar omkring (eller sitter/ligger mest i soffan) i pyjamasen och har inte lust med någonting. Kanske en välbehövlig vila dock efter veckans bravader ;-)

Fröken Dill sa...

Underbar kokbok, även en av mina favoriter.
Vilket bröd. Jag blev supersugen! Min egen ambition att baka bröd har kommit av sig. Jag skyller på bristen av assistent/elmaskin med degkrokar men det är bara en undanflykt.
Kanske nästa månad när jag byter hopplös gasugn mot normal elugn?
Planerar fröken Dill
(och svär varje morgon över "industribrödet")

Åsa sa...

Fröken Dill - Heheh, alla ursäkter är bra! Själv använder bara en träslev när jag bakar bröd och bullar Kanske därför det inte händer så ofta ;-) Tycker mest om att knåda den jästa degen. Och såklart lukten när allt är klart. Och du, "industribrödet" är bra mycket bättre här i Sverige än i USA! Här finns i alla fall en tillstymmelse till grovt bröd med kli, frön och fullkornsmjöl i. Jag tror absolut det går att få tag på hyfsat bröd i butik. Själv brukar jag ha Fazers runda osötade rågkusar i frysen. Gott med lite olivolja, avokado och ev tomat på. Säkert inte bästa brödet men jag inbillar mig det är bättre än en limpa Rasker. :/

Related Posts with Thumbnails