måndag 15 februari 2010

Rödbetor och stora vita bönor


När jag kokar rödbetor brukar jag koka ett helt gäng på samma gång. De håller sig några dagar i kylen. Sen är det bara att ta fram en eller två och göra något annat av de. Riva och blanda i en risotto, tärna och blanda till en sallad med äpple, gurka och getost, skiva en rödbeta och servera till en sojakorv eller vegburgare. Alternativen är många. Igår blev det som vanligt "snabbmat". Tärnade rödbetor med stora vita bönor och bladspenat. Lite inspirerad av rödbetor jag gjort för någon månad sedan, som tyvärr inte blivit bloggat om än för den andra datorn fortfarande trasig och bilderna jag tagit under januari fram till nu finns kvar i kameran. Än så länge blir det bara tarvliga bilder med mobilkameran.Kryddiga rödbetor och stora vita bönor
1 port

2 kokta rödbetor
1/2-1 dl kokta stora vita bönor
en stor näve bladspenat
1-2 msk olivolja
1 finhackad vitlöksklyfta
1 tsk spiskummin
1 krm chilikrydda
1 krm malen ingefära (eller en liten bit finriven färsk ingefära)
flingsalt
ev havregrädde

Hetta upp olivolja i en stekpanna och fräs den finhackade vitlöken med de övriga kryddorna. Tärna rödbetorna och lägg i stekpannan. Låt fräsa en stund och blanda sedan i de färdigkokta stora vita bönorna tillsammans med väl sköljd färsk bladspenat. Valfritt, beroende på kaloriintag el dyl. så häller du på slutet i en skvätt havregrädde.
Servera som det är eller till kokta gröna bönor.


Smaklig spis!

4 kommentarer:

Nässelblom och choklad sa...

Det är smart att koka många rödbetor åt gången, för det tar så lång tid. Gott att använda i olika sallader som du gör...

Sara sa...

Ja, tack!
Här i Frankrike säljs de ofta färdigkokta och färdigskalade... Praktiskt, till sallader eller för att gratinera i ugn med getost!

Titti sa...

Testade det här recpetet igår, jätte gott...Bra nyttig "snabbmat"

Åsa sa...

Nässelblom & choklad - Ja det tar sin lilla tid. Fick ta fram de stora kastrullen och tog mig en promenad under tiden :-)

Sara - Köpa färdigkokta rödbetor? Det finns säkert här också men jag har nog aldrig ens letat efter det. Tycker nog allra bäst om de första späda som säljs med blasten kvar. Alldeles nykokta, med en klick smör och flingsalt.

Titti - Hihih, ja det blir ju "snabbmat" om man kokat rödbetor och bönor i förväg. Gör alltid större portioner av t ex bönor så fryser jag in dom i mindre portioner.

Related Posts with Thumbnails