måndag 8 februari 2010

Är pinjenöten på spåret!

Idag hade jag fått en kommentar från Åsa Lindeblad, kvalitetsansvarig på Saltå Kvarn. De har uppmärksammat fenomenet "Pine Mouth" som jag drabbats av för två veckor sedan. På deras blogg finns ett inlägg om vad det kan vara som orsakar denna olägenhet av metallsmak i munnen vilken även "smittar av sig" på allt man äter. En trolig förklaring kan vara att det är en särskild sorts pinjenötter, från pinjetallen Pinus armandii och inte den vanliga Pinus koraiensis. Båda pinjetallarna odlas i Kina och de kinesiska myndigheterna ser tydligen allvarligt på saken och i inlägget kan man läsa om att de t o m hållit en konferens om Pine Mouth! De kommer gå vidare och undersöka fenomenet.
Saltå Kvarn kommer dock byta leverantör av pinjenötter och köpa från Turkiet istället.

3 kommentarer:

görel sa...

Vad intressant!

Nässelblom och choklad sa...

Intressant, intressant säger jag med. Det var verkligen en mystisk åkomma. Kan tänka mig att du inte är så sugen på pinjenötter längre.

Åsa sa...

Görel - visst är det! Och tänk så många som drabbats och inte anar något och kanske tror de har zinkbrist och blir lurade att köpa massa dyra hälsokosttabletter...

Nässelblom & choklad - Du har ett så superfint namn på din blogg! Det bara slog mig nu hur snabbt och enkelt jag skriver "Nässelblom & choklad" och det är förknippat med så mycket bra och trevliga saker. Säkert därför namnet/titeln blir så bra också. Men det låter verkligen så smakfullt.

Du har helt rätt. Jag är verkligen inte sugen på pinjenötter och det kommer nog dröja innan jag smakar på de igen. Tyvärr. Men det kommer jag göra så småningom. De är så goda ju :-)

Related Posts with Thumbnails