onsdag 3 februari 2010

Kålrotssoppa med kikärter och koriander


Snö snö snö snö och åter snö :D Igår snöade det i säkert 7-8 timmar. Det har säkert blivit nån decimeter nysnö. Hur härligt som helst. Den enda invändningen jag har i det hela är de få minusgraderna och allt för nära 0-punkten. Kanske snöar det aldrig i minus 15 grader, men som nu är risken stor att det blir för blött och fuktigt och sedan fryser på under natten så att vi sedan vaknar och inser det faktum att vi nu befinner oss i en enda stor isbox! Redan under dagen idag har snön hunnit bli blöt och tung. Stora sjok rasar från taken och jag blev dyblöt bara av en enda ängel! Men men, att kvicksilvret nu skulle dra sig ner mot -5 till -10 grader är väl att önska för mycket. Väderprognosen visar dessvärre annat.

Efter två timmars pulsande i snödrivorna igår, och med snöfall i horisontellt läge, var det i alla fall skönt att komma hem och koka soppa! Jag börjar äntligen känna av mer smaker genom det metallfilter som kommit att bli min vardag och ständiga följeslagare. Dock ligger en fadd och lite av en "dagen-efter-smak" i munnen hela tiden. Därför struntade jag i att rosta rotsakerna och kokade de istället direkt. Mixade soppan med stavmixer, rörde i färdigkokta kikärter, krydda och servera!Kålrotssoppa med kikärter och koriander
2 port

200 g kålrot, skalad och tärnad
100-130 g morötter, skalad och tärnad
5 dl vatten
2 dl färdigkokta kikärter
örtsalt
svartpeppar
1-2 tsk hackad färsk koriander (från burk)

ev havregrädde
ev hot chilisås/krydda

Skala och tärna kålroten och morötterna. Koka tills de är mjuka. Häll av hälften av vattnet och spara för att späda ut med till önskvärd tjocklek/tunnhet på soppan. Använd stavmixer och häll på mer vätska, lite i taget. Krydda. Mixa. Smaka av. Rör i de färdigkokta kikärterna och låt puttra en stund så kikärterna också blir varma. Klart!

För att alltid ha "färsk" koriander hemma har jag färdighackad på burk i kylskåpet. Oftast köper jag i kruka men den är lite klen tycker jag och smälter liksom nästan bort i maten. Om du använder sådan så tänk på att det snarare blir nån msk istället för tsk.
Är dina smaksinnen på skaft skulle jag tipsa om och riva i lite färsk ingefära och/eller ha i några skvätt hot chilisås för att få lite fart på soppan. Tror även riven pepparrot skulle funka bra också.


Smaklig spis!

5 kommentarer:

Sara sa...

Oh, vilken härlig soppa! Jag gillar verkligen soppa på vintern, även om vår vinter inte är lika vintrig som din! ;)

Linn sa...

Å vilken Toppensoppa! Det ser väldigt god ut!

Åsa sa...

Sara - Allt är relativt ;-) Själv bodde jag i södra Florida ett år och minns när jag fick besök från New York. Hon gick i kjol, låg vid poolen och hade "solsemester" medan vi vevade upp rutorna i bilen, tog på flanellskjorta och jeansen, för det var ju vinter ;-)
Gillar också soppa och behöver lära mig laga fler sorter.

Linn - Trots mobilkameran blev färgen nästan precis som på riktigt. Tjock och krämig och skulle säkert vinna på lite vanlig grädde istället för den sötare och lite vattnigare havregrädden.

Nässelblom och choklad sa...

Soppa är alltid gott, men extra perfekt när det är vinter. Håller med om att det är jobbigt när graderna far hit och dit, livsfarligt när det blir halt. Idag har även vi haft mildare väder med slask och snöras från taken. Farligt att gå ut. Annars har det varit skönt i vinter att snön legat kvar och att temperaturen varit under noll hela tiden.

Åsa sa...

nässelblom & choklad - Jaaa, det är helt otroligt härligt med vinter!
Jag har nog aldrig haft det så ljust i lägenheten heller för kullen utanför är ju helt vit och lyser upp. Annars är den delvis granitgrå, grön av gräs/mossa samt brun och lerig. Det är onekligen mycket trevligare att ha en vit vägg utanför fönstret :-)
Och ja snörasen, det har du rätt i. Det kan vara farligt att gå ut. Det står käppar längst väggar/trottoarer och det finns avspärrningar lite här och var faktiskt. Man får helt enkelt ta en del extra tid med i beräkningen nu för att ta sig fram och tillbaka så man kan ta det vackert.

Related Posts with Thumbnails