fredag 5 februari 2010

NutelladagenDet finns en dag för allt. Och tro det eller ej men idag är det dags för World Nutella Day! Jag minns när jag var liten och hade en granne och kompis som alltid åkte på skidresor (vilket jag aldrig gjort utom 2 gånger - skolresa i 9:an och ett annat läger) varje år till Norge. Hon brukade ha med en liten burk nutella, eller Nøttesom den hette, hem till mig. Det var lycka i kvadrat.

Det tog många år innan något liknande gick att få tag på i Sverige. Såklart fanns de små nötkrämspåsarna (to die for!) men det var nog under usa-resan i början av 90-talet där jag för första gången åt både Nutella och jordnötssmör på smörgåsen. Hrm, jag nä, det är ingen tradition jag är sugen på att ta efter men väl hemma igen var ju "sötsliskradarn" inställd på nya produkter. Minns att jag och min syster hittade nutellaliknade och diverse choklad/nougatkrämer i andra lite mindre butiker och livsmedelsaffärer än de stora kedjorna. De flesta på tok för söta och artificiella. Numera hittar man Nutella i var och varannan butik.

Nutella, som till skillnad från Nötte också innehåller kakao och idag har en lite annan konsistens är faktiskt från Italien! Jag trodde absolut det var ett amerikanskt påhitt. Under 1940-talet utvecklade konditorn Pietro Ferrero en choklad- och hasselnötskräm som senare på 1960-talet fick namnet Nutella. Hans företag, Ferrero, finns än idag och tillverkar även Kinderäggen och Tic Tac (tänk att de fortfarande finns kvar!)

Kanske är det därför inte helt otippat att detta lilla projekt med World Nutella Day startat i just Italien av Sara Rosso som skriver i bloggen Ms Adventures in Italy. Här hittar ni hennes bidrag, dagen till ära. Även Michelle Fabio som skriver sin blogg Bleeding Espresso, har ett finger med i världsdagen. Kolla in hennes bidrag, dagen till ära.


Nu har jag gått och blivit alldeles sockerstinn, bara av att göra detta inlägg! Måste nog ut och springa idag! Jag har aldrig bakat med nutella tidigare och har inget recept att lämna ut här så ni får hålla utkik bland matbloggarna efter fler smaskiga recept under dagen. Här kommer ett supersmaskens tips från Ilva som blandar kikärtsmjöl i sina muffins. Värt att pröva.
Är detta inte nog av tips och ni inte heller orkar leta runt, så kika in på stört på denna digra lista över recept med av diverse sötsaker innehållande Nutella!

Snacka om att ha tur också när det var 4 kr rabatt på burken idag också.


Vill du också vara med? Här kan du läsa mer om vad som behövs. Men skynda - det gäller bara idag den 5 feb 2010!Happy World Nutella Day!


Oups! Jag skrev detta inlägg mellan 11 och 12 tidigare idag men klickade visst på save istället för publish!!!! Hur galet kan det bli ibland! Ledsen att det blev så sent...

10 kommentarer:

Ilva sa...

om jag ska vara helt ärlig så köper jag inte Nutella man en Fairtrade imitation som faktiskt är GODARE!
Tack snällaste du för rara ord!

Nässelblom och choklad sa...

Alldeles för söt tycker jag, men både maken och en av döttrarna tycker att det är riktigt gott. Det är inget vi köper stup i kvarten, men givetvis när vi är i Italien. Där finns Nutella dessutom i åtråvärda Winxglas...tänk att det finns en Nutella-dag, det hade jag ingen aning om!

em sa...

Jo men Nötte minns jag från min barndom på 60-talet. Plastburkar med gröna blad och hasselnötter.
Margaretha

Annika sa...

Jag älskar Nutella! Dessutom är denna goda nötmassa inte så förfärlig som ånga verkar tro. Jämför med sockerinehållet i sylt?
Här hemma är Nutella förknippat med pannkakor med nutella och banan. Det är grymt gott!

Åsa sa...

Ilva - mmm, jag tycker också den är söt och nästan mer som chokladkräm än hasselnöt. Men den går ner utan några större problem ;-)

Nässelblom & choklad - Winxglas? Jag var tvungen att googla. Hittade jag rätt om det är som dricksglas med glittriga tecknade flickfigurer? Hittade en bild sen i uppsamlingen av alla Nutellainlägg som gjorts. Någon från Florens som samlat flera glas med olika figurer på.

Margareta - Javisst. Nötte eller de små påsarna med nötkräm i. De tycker jag faktiskt är godare än Nutella :-)

Annika - Eller hur! Jag håller med. Sylt och marmelad är det nog många som breder på frukostmackan! Och som ett sådant stort Nutellafan får du inte missa de två sammanställningen av alla Nutellainlägg som finns här och här. Jag tror jag skulle kunna baka allt och leva på det resten av livet ;-) Eller åtminstone bli bättre på att steka pannkakor :-)

Nässelblom och choklad sa...

Hihi, nu fick du allt leka detektiv! Tänkte inte på att Winxglas inte är en självklarhet. Det är nog om man har döttrar i lämplig ålder som Winx är intressanta, de tecknade serierna om tjejerna med magiska krafter är speciellt populära i Italien (och kommer även därifrån). Jag gillar dem också, de är snyggt tecknade och kul att se på - men det är klart att jag hade väl inte tittat om det inte var för mina tjejers skull.

Åsa sa...

Nässelblom & choklad - Och just därför älskar jag Internet! ;-) Men jag gillar att det faktiskt en funktion med glasen efter man gjort slut på innehållet. Minns att mamma sparade små särskilda geléburkar som vi sedan använde som juiceglas. Det var miljötänk redan på 80-talet ;-)

Henrik sa...

Tillverkas Nötte fortfarande? I så fall, var kan man köpa det?

Åsa sa...

Henrik - Förmodligen i Norge! Har aldrig ens sett den i Sverige. Godast av dom alla iaf då den är verkligen är nötkräm och inte fylld med choklad också :-)

Henrik sa...

Tack för det blixtsnabba svaret! Jag brukade köpa Nøtte på Hemköp i Luleå i början av 90-talet. Konsistensen var lite kolaseg, om jag inte missminner mig.

Related Posts with Thumbnails