fredag 26 februari 2010

Lånat recept på Saffranskakor med pinjenötter


Gillar du saffran är det aldrig fel tid för saffranskakor! Efter ett besök i Stockholm i höstas var jag bara tvungen att baka dessa supergoda små saffranskakor som Annika på SMASKENS.NU har gjort. Jag hann aldrig blogga om de innan jul och nyår. Strax efter nyår, snart 8 veckor sedan kraschade min nya dator och bilderna försvann.
MEN, jag har ju With a little help from my friends lyckats få fatt på dom igen. Nu försöker jag rensa, namnge, spara och ja, ni vet - det där evighetsjobbet med bilder. Jag bävar för den dag då 2 månaders bilder från kameran ska in i datorn. Hoppas den ska bli hel igen nästa vecka.


Tillbaka till saffranskakorna. Trots den vansinniga pinjenötshistorien och dess långvariga konsekvens kan jag ändå inte låta bli att posta recept på dessa små söta historier. Höjer dock ett varningens finger för pinjenötter från Kina. Undvik dom! Men inte dessa saffranskakor med pinjenötter!!
Mina kakor blev inte lika fina som Annikas och jag bakade om kakorna två gånger. De liksom flöt ut och blev mycket mer spröda än hennes (jo, jag fick ju själv smaka dom små underverken på Glöggträffen i november förra året). En omgång lät jag t o m vila över natten i kylen men det gjorde ingen större skillnad. Smaken var det dock inget fel på. Det var fler än jag i jul- och nyårstid som smakade och kan intyga det :-)Saffranskakor med pinjenötter à la SMASKENS.NU
antal: många

100 g smör, rumsvarmt
0,5 g saffran
1 tsk hett vatten
1 dl råsocker
140 g vetemjöl
1 nypa flingsalt
1 dl pinjenötter


Rör ut saffran i hett vatten och blanda med smöret. Blanda i råsocker och salt. Rör sedan i vetemjölet och pinjenötterna. Se till att få ihop degen ordentligt och rulla den i två längder. Ganska smala så det blir många små mumsbitar! Täck och låt ligga i kylen ett tag.
Sätt ugnen på 175 grader. Skär längderna i ca 3-4 mm tunna skivor och lägg dem på en bakplåtsklädd plåt. Grädda i ca 10 min eller tills de fått lite färg. Låt svalna på plåten och förvara kakorna i plåtburk.
Trevlig helg!

2 kommentarer:

Annika sa...

Tänk att de kan bli så olika. Vägde du mjkölet+ Vilken sorts mjöl man använder kan ju ockjså spela in. Goda är de i varje fall, det håller jag med om! Tror faktiskt att jag har en rulle deg kvar i frysen...?

Åsa sa...

Annika - Jajemän. Jag vägde och mätte allting. När jag testade andra gången hade jag t o m i lite mer mjöl för att se om det skulle bli skillnad men det blev i stort sett likadant. Sista gången gjorde jag liiite större kakor och de blev nog de bästa men ändå inte som dina.

Jag använde Saltå Kvarns vetemjöl. Och som sagt - smaken var det ju verkligen inget fel på!!! :-) En tjej som fick en burk på nyår sa att det nog var det absolut godaste kakorna hon någonsin ätit!

Related Posts with Thumbnails