måndag 5 april 2010

Smaskens med coleslaw


Att vara matintresserad, matkunnig, receptmakare eller helt enkelt matnörd definieras olika lite beroende i vilket sammanhang. Förutom professionella kockar som t ex alla Årets kockar, kända kockar som har egna restauranger med stjärnor i Guide Michelin och tv-kockar, så finns det ju en herrans massa duktiga hemmakockar där ute i långa landet! Säkert finns det en och annan som är bra mycket bättre än de som flimrar förbi i TV:n eller som gett ut sin egen kokbok.

I förhållande till en del bekanta, tidigare arbetskamrater m fl är jag mycket matkunnig. Har ju egen blogg och allt. Fast eftersom jag är vegetarian står man inte särskilt högt på blogglistan. Där finns en hel djungel av bloggar, alla med olika ambitioner. En del är redan professionella och bloggar liksom mer eller mindre i sitt jobb. Andra bloggar när andan faller på, gör veckomatlistor, inriktar sig på sötsaker, choklad, kaffe eller har ambitionen att "bli upptäckt" kock.
Nä, åren går och jag är långt varken kock eller bagare. I jämförelse med andra hemmakockar och bloggare är jag blott en tapetblomma och långt ifrån matkunnig. Aldrig att jag skulle klara mig i program som 7:30 hos mig, tävlingar som t ex Årets hemmakock, Årets hemmakonditor (även om priset i form av en brun Kitchen Aid lockar!) Årets matbloggare osv.



Och trots matintresset och bloggen så tryter ibland både kunskaperna och inte minst lusten att skapa goda maträtter i köket. Då är det bra att ha både kokböcker och inte minst andra kreativa och inspirerande bloggare. I min läsare finns bland andra Annikas blogg, så jag inte missar någon post, som i januari postade detta smaskens recept på Coleslaw. Till den hade hon gjort en egen aioli, inspirerad av Pytte. Själv svängde jag ihop enligt Pyttes recept. Kan inte minnas jag gjort vare sig majonnäs eller aioli tidigare. Helt enkelt bara blandat ihop vanlig senapsvinägrett. Fyra dagar senare hade jag själv redan rört ihop aiolin, strimlat kålen (och som den värsta multitaskaren gjorde jag även zucchinibiffar samtidigt) och långt från stan, mitt under pågående snöstormen som var smaskade jag i mig en toppengod coleslaw.

Början till aioli...

...färdigvispad aioli.

Exempel på återanvändning av Nutellaburkar



Coleslaw enligt Smaskens.nu

ca 750 g vitkål, strimlad (jag använde både vit och röd)
6 msk äppelcidervinäger
3 tsk salt
3 tsk socker
1 1/2 tsk dijonsenap
svartpeppar

Strimla kålen och blanda med ovanstående ingredienser. Ställ undan och låt dra i minst 1 tim. Häll sedan av spadet och blanda med 1 dl aioli (se nedan för recept) och 1 1/2 dl gräddfil.



Aioli enligt Pytte som jag dubblade (för att jag råkade ha 2 äggulor över från fluffet jag gjort dagen innan)


1 äggula
1 tsk dijonsenap
1/2 citron
1 tsk sambal oelek
1-2 vitlöksklyftor
1 dl rapsolja (varmpressad eller annan neutral olja)
salt
peppar


"Vispa ihop äggulan med senapen, fint riven eller pressad vitlök, pressad citron och sambal. Droppa i oljan medan du vispar för glatta livet, lite lite i taget. Du kan öka mängden olja allteftersom aiolin tjocknar. Tillsätt mer olja tills du har en doppvänlig konsistens som du är nöjd med. Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite mer citron."


Min variant:

2 äggulor
2 tsk dijonsenap
1 citron
1 tsk sambal oelek
2 vitlöksklyftor
1,5 dl rapsolja (varmpressad)
0,5 dl olivolja (eftersom rapsoljan tyvärr tog slut!! Rekommenderar dock att använda endast rapsolja. Jag hade tur att den inte skar sig och tror den skulle blivit lite tjockare utan olivoljan)
salt
peppar


Gör på samma sätt som Pytte!



Lycka till!

5 kommentarer:

Mamma Mimmi sa...

Låter smaskens och kål är ju hur klimatsmart som helst så här års!

Nässelblom och choklad sa...

Vilken hets det är. Idag går det så fort och det finns så många superambitiösa och hängivna matlagare med bra bloggar. Roligt men också stressande ibland. Jag tror att det till viss del är det som fått mig att blogga så lite. Hur som helst - du har ditt uttryck och massor av gott att laga! Kram/Eva

Mikkan sa...

Har haft ögonen på denna variant jag också. Gjorde en coleslaw häromdagen fast inte med vitlöken denna gång. Gillar att ha i allt möjligt vackert, broccoli, betor, fänkål och så. Finare mat får man leta efter! :)

Annika sa...

Nu blev jag sugen på både coleslaw och aioli, igen!
Det är så mycket mat just nu på alla håll och kanter att det nästan står mig upp i halsen. Jag har faktirkst en riktig bloggsvacka. Det som får mig att trots allt skriva är vetskapen om att jag har recept som jag vil få ned på poränt innan minnena försvinner...

Åsa sa...

Mamma Mimmi - ja visst! Och det bästa är att den håller ett tag i kylen också så man kan göra ganska mycket på en gång.

Nässelblom och choklad - Ja, lite så att ju mer man tittar och hittar fler bloggar så kommer missmodet och knackar på ryggen. Men men, det är ok att ta det lite lugnt, hitta tillbaka till sin egen glöd och varför jag startade osv. Och du min vän har inget att oroa dig över! Din blogg är underbar! Härliga fina bilder, kloka tankar och funderingar och recept på superduper mat! Det måste inte vara så avancerat.

Mikkan - ja, vitlöken kan man ju hoppa över om man vill. Och visst blir det gott med andra råa grönsaker - hahah, vips har vi gjort en ny rätt: broccolislaw, beetslaw och fennelslaw :-)

Annika - Mmm, jag har just gjort den igen (inte den på bilden som jag gjorde i feb) men aiolin blev tunnare (tror jag hade för mycket citron i). Fö god och jag lät den hyvlade kålen stå i vinäger och kryddorna i kylen i över 1 dygn innan jag hällde av det och blandade med aioli och turkisk yoghurt.

Related Posts with Thumbnails